200 euro per maand voor 2,4 vierkante meter

7/09/2018

Een bedrijf in Barcelona heeft protest veroorzaakt omdat het ‘capsules’ verhuurt met slechts 2,4 m² oppervlakte. De prijs voor zo’n miniverblijf? Toch een stevige 200 euro per maand.

“Gelukkig mogen de capsules niet vol mensen zitten, dat laat de wetgeving niet toe“, aldus de burgemeester van Barcelona Ada Colau. Hij beweert dat hij niet voor de juiste vergunningen zal zorgen. Ondanks alles wil het bedrijf dat de verblijfjes verhuurt niet van ophouden weten. Ze zijn gestart met de bouw van het eerste van acht huisjes, dat op het einde van de maand klaar zou moeten zijn.

Japan

De projectontwikkelaar lijkt zijn inspiratie uit Japan te hebben gehaald, waar zulke cabines al langer bestaan. Ze zouden als oplossing moeten dienen voor bijvoorbeeld arbeiders met een tijdelijk contract. Daarvan lopen er alsmaar meer rond in Barcelona.

“oneervol”

Het project van Haibu is in wezen een huis van 100 m2, voorzien van een keuken, gemeenschappelijke ruimtes en internet… dat door 14 personen wordt gedeeld. Elk beschikken die over een provévertrek van 1,29 m breed, 1,20 m hoog en 2 m lang. Daarin staat een bed, een tafel en twee kasten. Zeer krap allemaal, maar wie maar 500 euro per maand verdient, heeft niet zoveel keuze.

Doodskisten?

Inigo Errejon van de racidale linkse partij Pomedos heeft het over doodskisten. Weet dat de gemiddelde huurprijs in Barcelona met 28,7% is gestegen tussen 2014 en 2017, tot 903 euro.

Lager loon…

De gemiddelde Spanjaard verdient 1.280 euro per maand. Het bedrijf wil dat vooral jongeren hun capsules huren. Er zouden al 500 geïnteresseerden zijn.


Terug naar het nieuwsoverzicht