Een geconnecteerd huis: nuttig of gevaarlijk?

7/09/2018 - partner: Le Soir

“Smart Home” is een term die je steeds vaker hoort. Maar is zo’n “geconnecteerd” huis nu echt de moeite waard… Of net gevaarlijk?

Zorgt een “geconnecteerd huis” voor meer toegevoegde waarde? Wat zijn de financiële en praktische voordelen die je uit zo’n installatie haalt?

Uit een studie aangevraagd door chauffagespecialist Remeha blijkt dat maar liefst 1 op 5 Belgische woonsten “geconnecteerd” is. Het populairst zijn audiovisuele toepassingen (tv, hifi…), gevolgd door alles wat met alarmen, thermostaten en verlichting te maken heeft. Maar waarom gaat iemand overstag? Dat zou alles met veiligheid en comfort te maken hebben.

Zo kan men bijvoorbeeld lampen vanop afstand aansteken (als je in het buitenland zit, bijvoorbeeld) of de verwarming laten draaien zodat het binnen al lekker warm is op het moment dat je thuiskomt. Andere mogelijkheden zijn slimme camera’s en een slim slot, waarmee bepaalde mensen wel en andere geen toegang krijgen tot je woning (om de planten water te geven, bijvoorbeeld).

Energie besparen

Een “geconnecteerd huis” kan er ook voor zorgen dat je energie bespaart. Dat kan onder meer dankzij een slimme thermostaat die inspringt als de temperatuur echt te hoog of te laag wordt en je warmtepomp pas inschakelt als dat echt noodzakelijk is.

Wat zijn de nadelen?

Momenteel zijn zulke systemen nog behoorlijk duur. Dat komt omdat de technologie relatief nieuw is en dus nog niet wijdverspreid. Er bestaan weliswaar goedkope alternatieven (een stopcontact met wifi…) maar vaak moet je nog te veel verschillende toepassingen op elkaar afstemmen. Daarnaast loop je risico op hackers, computercriminelen die met je persoonlijke gegevens aan de haal gaan of zelfs je “slimme huis” vanop afstand kunnen bedienen. Een schrikwekkende gedachte, als je het ons vraagt.


Terug naar het nieuwsoverzicht