Airco zelf installeren: zo moet het

Het warme weer heeft de verkoop van airco’s tilt doen slaan. Ook installateurs komen handen tekort. In dit artikel leggen we uit hoe je zélf de boel doet draaien.

Er bestaan 3 types aircosystemen: de mobiele, de vaste en die met een omkeerbare functie. De eerste is het makkelijkst te plaatsen en is ook het goedkoopst, maar grote ruimtes afkoelen, kunnen mobiele airco’s niet.

Enkele tips voor het installeren

Het is van primordiaal belang dat je het juiste model kiest. Zorg ervoor dat het toestel rechtop blijft staan tijdens het transport. Zorg er vervolgens voor dat de airco niet in de buurt staat van een warmtebron, dat er geen obstakel de luchtcirculatie in gedrang brengt en dat de afvoerpijp heel en in de juiste vorm blijft. Kijk na of je elektrische installatie conform is en dat er aarding aanwezig is, aangepast aan het vermogen van de airco. Het deel dat buiten moet, hou je weg uit de zon, de wind en de regen.

Wat heb ik nodig om een airco te installeren?

Een boormachine, een kernboormachine (of gatzaag), schroeven, pluggen, een moersleutel, inbussleutels, schroevendraaiers, een meter, een waterpas, een breekmes, een lekdetector en een laddertje.

Gewapend met dit alles ben je klaar om tot de installatie over te gaan. Maar eerst nog de plaats kiezen natuurlijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de koude lucht niet rechtstreeks op mensen in de kamer wordt geblazen. Hoe groter de ruimte, hoe meer zin het heeft om voor een vaste airco te kiezen.

De installatie

Gaat het om een vast toestel, plaats dan de muurbeugel maar zorg er wel voor dat je niet boort daar waar elektrische kabels of dergelijke verstopt zitten. Volg goed de raad van de fabrikant op: de plaats en de diameter van het ‘luchtgat’ dat je moet zagen, moeten correct zijn. Als ultieme referentie gebruik je best het toestel zelf.

Als je voelt dat je bijna aan het einde zit, stop dan met boren en werk de rest af via de buitenmuur. Pas daarna mag de airco aan de muur en de stroomkabel en afvoerpijp door het gat. Kan de compressor aan de grond vastgezet worden, doe dat dan ook. Sluit vervolgens alles aan (lees eerst de gebruiksaanwijzing) en als de airco werkt, vul dan de gaten op die je in de muur hebt gemaakt.

Wat je nog moet weten

Vroeger klaagde men wel vaker over een airco die te luid was. Tegenwoordig zijn ze een pak minder lawaaierig, zeker split airco’s die zowel over een binnen- als een buitenunit beschikken.

Daarnaast wordt aircolucht ook op verschillende manieren gefilterd en worden zo pollen, bacteriën en stof tegenhouden. Slechte geurtjes worden eveneens verwijderd en de luchtvochtigheid gereduceerd. Let wel: je moet alle filters regelmatig onderhouden.

Klasse A airco’s zijn de beste: die toestellen zorgen steeds voor een constante temperatuur en je verbruikt er het minst energie door.

Hebben we je warm gemaakt voor een airco? Weet dan dat er ook nadelen aan verbonden zijn…


Terug naar het nieuwsoverzicht