Waarom jij voor een zwemvijver kiest?

Zwemvijvers zijn aan een stevige opmars bezig. Heel wat mensen vinden een zwembad niet mooi, hekelen het beperkte gebruik en kiezen resoluut voor een zwemvijver.

Aquatic Design

Maar wat zijn de voordelen van een zwemvijver en waarom zou jij er eentje laten aanleggen? We zetten een paar voordelen op een rijtje!

De indeling van een zwemvijver

Een zwemvijver bestaat uit twee delen. Een zwemzone met helder, schoon water en een regeneratiezone met beplanting en speciaal grind, wat het ecosysteem van de vijver in evenwicht houdt. Wil je trouwens een zwemvijver met het uitzicht van een zwembad, dan is dat mogelijk. De regeneratiezone kan onder een filter of vlonder gestopt worden, zodat je deze niet ziet.

Ecologisch verantwoord

Een zwembad kan je niet echt milieuvriendelijk noemen. De ecologische kaart trek je wel met een zwemvijver. Je zwemt er omringd door de natuur op een volstrekt natuurvriendelijke manier. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken om je gezondheid. In een zwemvijver worden immers geen chloorderivaten gebruikt.

Ook esthetisch kan je met een zwemvijver alle kanten uit. Je vijver naadloos integreren in je tuin is de uitdaging. Een tuinarchitect kan je daar zeker en vast een handje bij helpen, maar ook de mensen die de zwemvijver komen aanleggen hebben er vaak oog voor. Bij elk type woning past perfect een zwemvijver.

Kosten vallen mee

De kosten voor het aanleggen van een zwemvijver vallen vaak een stuk voordeliger uit dan deze van een zwembad. Ook in het onderhoud van je zwembad zal je amper moeten investeren. Geloof ons, dat is bij een traditioneel zwembad wel anders.

Terwijl je een buitenzwembad vaak enkel gebruik in de zomer, kan je van een zwemvijver het hele jaar door genieten. Al was het al alleen van het zicht van een prachtige vijver in je tuin.

De minpunten van een zwemvijver

Doordat je zwemvijver niet bacterievrij is kunnen algen ontstaan. Goede filters voorkomen dit of houden dit op zijn minst  binnen de perken. Vaak leven er ook wat waterdieren in het zwemgedeelte of zelfs vissen, daar moet je natuurlijk mee om kunnen. Verder zorgt de regeneratiezone er ook voor dat je een stukje zwemplezier moet afgeven. Wil je evenveel ruimte om te zwemmen, dan heb je dus vaak meer ruimte nodig dan bij een traditioneel zwembad. Dient de vijver enkel om te plonsen, dan is dit geen enkel probleem.


Terug naar het nieuwsoverzicht