De 7 Belgische verblijfplaatsen van de koninklijke familie

De Belgische koninklijke familie bezit heel wat woningen verspreid over heel België, maar vooral toch in het Brusselse gewest en in Wallonië. Laten we samen eens een kijkje nemen naar de koninklijke domeinen!

In tegenstelling tot bepaalde geruchten zijn de verschillende kastelen die als verblijfplaats dienen voor de Belgische koninklijke familie geen eigendom van de Koning maar behoren ze toe aan de Koninklijke Schenking. Dat is een openbare instelling die aan het begin van de vorige eeuw werd opgericht door koning Leopold II: in 1900 besloot de Koning om zijn vermogen te schenken aan de Belgische Staat om te vermijden dat deze onder zijn kinderen zou worden verdeeld. Zij waren immers grotendeels gehuwd met buitenlanders van koninklijken bloede. De voorwaarde: de eigendommen zelf moesten voldoende opbrengen om in het onderhoud ervan te voorzien en het gebruik ervan is voorbehouden aan de Belgische koninklijke familie en de Natie. Een overzichtje van de verblijfplaatsen die voorbehouden zijn voor de koninklijke familie:

Het kasteel van Laken

Dit is waarschijnlijk het mooiste domein in België. Dit paleis werd in de 18de eeuw gebouwd en doet dienst als hoofdverblijfplaats van de Koning der Belgen, met uitzondering van Koning Albert II die in het kasteel Belvédère woonde. Niet te verwarren met het koninklijk paleis waar de kantoren van de Koning gehuisvest zijn. De koninklijke serres werden ook tijdens het bewind van Leopold II gebouwd. Ze vormen een absolute must en staan een twintigtal dagen per jaar open voor het publiek.

Kasteel Belvédère

Tegenover het kasteel van Laken ligt Belvédère, dat in 1867 door Leopold II werd gekocht en dat daarna werd opgenomen in de Koninklijke Schenking. Sinds 1959 is dit kasteel de hoofdverblijfplaats van Koning Albert II en Koningin Paola.

Kasteel Stuyvenberg

Ook de verblijfplaats van Prinses Astrid ligt in dezelfde zone in Laken: kasteel Stuyvenberg, dat dateert uit het begin van de 18de eeuw. Koningin Fabiola woonde hier van 1999 tot haar overlijden in 2014.

Kasteel Ciergnon

Dit kasteel in Houyet werd in 1840 door Leopold I aangekocht. Aanvankelijk was het de rustplaats van Koningin Louise-Marie d’Orléans, echtgenote van de eerste Koning der Belgen. Dit kasteel is tegenwoordig de zomerverblijfplaats van de koninklijke familie en hier werden ook de doopfeesten van 4 kinderen van Koning Filip en Koningin Mathilde georganiseerd.

Kasteel van Fenffe

Deze kasteelhoeve uit de 16de eeuw werd aangekocht door… weeral eens Leopold II, in het jaar 1891. Dit kasteel stond geruime tijd leeg tot het einde van de jaren 60, toen het grondig onder handen werd genomen. Het kasteel wordt verhuurd sinds de vermindering van de dotatie voor Albert II. Het is immers te duur geworden in onderhoud.

Kasteel van Villers-sur-Lesse

Dit prachtige kasteel is gelegen op een uitgestrekt domein, maar ligt er tegenwoordig wat verwaarloosd bij. Toch blijft het een spectaculair gebouw, met zijn brug en zijn bogen. Het dateert uit 1826 en werd in 1882 aangekocht door, u raadt het al, Leopold II.

Villa Clémentine

Dit is het enige huis van de koninklijke familie in het Vlaamse gewest (Tervuren). Villa Clémentine is de verblijfplaats van Prins Laurent en zijn gezin. Anders dan de andere domeinen werd deze villa recent, in 1993, en specifiek voor Laurent gebouwd.


Terug naar het nieuwsoverzicht