Airco in huis: voor of tegen?

Bij langdurende warmtegolven in dit kleine landje denken we soms dat airco in huis de laatste échte oplossing is om de koelte te bewaren. Maar heeft airco enkel voordelen?

Elk jaar is het van dat: slapeloze nachten wegens een te hoge kamertemperatuur, waardoor velen onder ons op zoek gaan naar een airco voor in huis. Maar is zo’n airconditioningsysteem wel de mirakeloplossing?

De voordelen

Het grote voordeel van een airco is uiteraard dat de binnentemperatuur niet langer de pan uitswingt. Voor de best mogelijke koeling is het alvast belangrijk om het juiste model uit te kiezen.

Een ander voordeel is dat een airco de luchtvochtigheid onder controle houdt. Is je huis te vochtig, kan een airco helpen. Sommige toestellen hebben zelfs een “ontvochtigingsfunctie”.

Daarnaast beschikken sommige toestellen over filters die toxische lucht van buiten tegenhoudt.

De nadelen

De koelvloeistoffen van bepaalde airco’s hebben een erg negatieve impact op het milieu. Moet wel gezegd dat er bij de nieuwe generatie toestellen wat dat betreft een serieuze vooruitgang is geboekt. Het energieverbruik is nog een ander negatief punt, net als de gezondsheidsrisico’s die een airco met zich mee kan brengen. Want wie heeft er nog nooit een door airco opgewekte verkoudheid gehad? Bovendien maakt airco de lucht droger. Da’s goed als die te vochtig is, maar als de lucht te droog wordt, riskeer je keelpijn en geïrriteerde ogen.


Terug naar het nieuwsoverzicht