Miljonairs verkiezen appartementen boven villa’s

Momenteel tellen we meer dan duizend panden die online te koop worden aangeboden en waarvan de gemiddelde prijs boven 1 miljoen euro ligt. Het merendeel hiervan bevindt zich in het Brusselse, West-Vlaanderen en Antwerpen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan miljonairs niet alleen op zoek naar dure villa’s met gigantische tuinen. Uit onze analyses blijkt dat de meeste van die dure panden niet eens over een grote tuin of zwembad beschikken. In 1 van de 4 gevallen opteert “de miljonair” zelfs voor een appartement.

Tijden veranderen!

Immovlan.be heeft meer dan 135.000 gebouwen onderzocht en specifiek deze met een vraagprijs van ruim 1 miljoen euro. Opvallend is dat, in tegenstelling met 10 jaar geleden, panden met zo’n hoge vraagprijs tegenwoordig lang niet altijd villa’s, herenhuizen of kastelen zijn. Meer nog: zulke woonsten vormen steeds meer een uitzondering op de huizenmarkt. Zoals reeds aangehaald, vormen appartementen en penthouses bijna een kwart (23% om precies te zijn) van het aanbod waarvoor minstens 1 miljoen wordt gevraagd. Hun deel blijft trouwens alsmaar stijgen…

Eric Spitzer, CEO van Immovlan, verklaart dit fenomeen: “Een gigantisch domein rond een al even gigantisch huis kost niet alleen veel geld, maar ook tijd. Dat hebben rijke Belgen intussen maar al te goed begrepen. Velen onder hen verkiezen tegenwoordig een stekje dat comfortabel is en ideaal gelegen maar niet te veel onderhoud vergt.”

Brussel en West-Vlaanderen

Een derde van de panden uit het duurste segment vind je in het Brusselse. Daarna volgen West-Vlaanderen (het “Knokke-Heist-effect”) en Antwerpen. Vlaams- en Waals-Brabant vervolledigen de top 5.

Eric Spitzer is best verrast: “Wat ons het meest is opgevallen, is dat het aanbod woningen van minstens 1 miljoen euro veel kleiner is in Wallonië. Niet dat er geen vraag naar zulke panden is, maar ze worden gewoon minder snel te koop aangeboden.”

Gent voor Brussel?

Als we kijken naar statische villa’s van meer dan 1 miljoen, stellen we vast dat het grootste aantal daarvan zich niet in Brussel maar in Gent bevindt. Op dit ogenblik tellen we 29 zoekertjes. 

Met of zonder tuin 

Nog een “mythe” ontkracht: amper 16% van de duurdere panden beschikt over een zwembad en maar 25% over een echte tuin. Dit noemen we het “appartementeffect”…

Lang te koop?

Voor panden met een gemiddelde prijs moet je gemiddeld 3 à 4 maanden rekenen voor de wissel van eigenaar. Gaan we (veel) hoger in de prijsklasse, mag je een jaar tellen en als we het hebben over de allerduurste huizen, kan die periode gemakkelijk oplopen tot 16 maanden. Eric Spitzer verklaart: “Potentiële kopers met veel geld zijn vaak veelesiend. Bovendien beschikken oudere dure huizen over povere energieprestatiecijfers.”


Terug naar het nieuwsoverzicht