Menstruatiepijn verlichten met… een warme muur!

Menstruatiepijn is iets waar veel vrouwen maandelijks mee kampen. Industrieel ontwerpen Lauren Lee spreekt uit ervaring en bedacht een warme muur om deze pijnen te verlichten. Huh?

Lauren deelt haar bevindingen: openbare voorzieningen houden geen rekening met de menstruatie. Ze heeft een muur ontwikkeld die het principe van verwarmde vloeren enigszins heeft opgevolgd: verwarmingselementen zijn geplaatst achter de tegels die de wand verwarmen.

Maar de muur is niet slechts een eenvoudig verwarmingssysteem: dankzij een ergonomische uitstulping kunnen vrouwen hun rug en maag ondersteunen om de krampen te verlichten. Lauren Lee legt uit: “regels zijn één van de weinig fenomenen die alle vrouwen in hun leven delen. Maar architectuur en openbare ruimtes hebben weinig of geen aandacht voor deze terugkerende behoefte van vrouwen.“

Gevestigd in San Francisco, hoopt Lauren Lee een taboe te kunnen doorbreken waarover vrouwen zich niet meer vrij kunnen uitdrukken. “De muur kan op dezelfde manier worden beschouwd als toiletpapier. De menstruatie is immers een fenomeen dat niets meer is dan een drang om naar een wc te gaan. Dus waarom is er geen openbare ruimte om hen te verlichten?” Volgens haar heeft deze muur een sociaal effect: vrouwen die zich tegen de muur aan willen ontlasten, kunnen gemakkelijk ervaringen delen en, meer in het algemeen, elkaar leren kennen.


Terug naar het nieuwsoverzicht