Slimme woningen vaak niet veilig voor hackers

We leven in een digitaal tijdperk, dus meer en meer worden huishoudtoestellen ook verbonden met het internet. Volgens Test Aankoop vormt dit echter wel een probleem voor de veiligheid, want hackers hebben het blijkbaar ook op deze netwerken gemunt.

Helft van toestellen niet veilig

Twee ethische hackers liet twee ethische hackers los op 19 populaire toestellen. In minder dan een week vonden ze in de helft van de toestellen veiligheidsproblemen. Hiermee zouden hackers toegang kunnen krijgen tot je toestellen of zelfs je huis.

Enkele voorbeelden? De hackers konden een elektrisch deurslot vanop afstand openen, via het hacken van de webaccountpagina. Bij een alarmsysteem konden dan weer de camerabeelden bekeken worden, de sensoren uitgeschakeld en het geluid van de rookmelder uitgezet. Stuk voor stuk gevaren, waar je als nietsvermoedende huiseigenaar, niet bij stilstaat.

Tijd voor actie

Test Aankoop bracht alvast de fabrikanten op de hoogte, waarvan de meeste beloofden onmiddellijk actie te ondernemen. Test Aankoop eist nu van de producenten dat ze hun toestellen zo veilig mogelijk maken en hun toestellen van een veilige standaardconfiguratie voorzien.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer, wijst ook op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten. Hij wil dan ook bekijken hoe dit georganiseerd kan worden op Europees niveau.

3 tips voor de veiligheid van een slim apparaat

  • Kies een goed wachtwoord

Wijzig altijd het standaard wachtwoord voor je het product gaat gebruiken. Verander   het geregeld en kies geen te eenvoudig wachtwoord.

  • Update de software

Zorg ervoor dat je slimme toestel altijd over de laatste updates beschikt. Zo dicht je vaak eventuele gaten in de beveiliging.

  • Check de beveiligingsinstellingen

Vaak kun je bij een slim product, deze beveiligingsinstellingen aanpassen. Zorg ervoor dat niemand anders toegang heeft tot uw slim product. Schakel het verzamelen en delen van data altijd uit, indien dit niet nodig is voor de werking van het product.

Wees daarnaast ook altijd voorzichtig met openbare wifi-netwerken en zorg dat ook je thuisnetwerk up-to-date is.


Terug naar het nieuwsoverzicht