Meer jobs in de immobiliënsector. Maar voor hoelang nog?

12/03/2018 - partner: Le Soir

Als we de laatste cijfers mogen geloven, gaat het aantal jobs in de Belgische immobiliënsector de hoogte in. Al is het, volgens de informatie die we kregen van de Franstalige krant Le Soir, niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Onze overheid heeft onlangs enkele fiscale maatregelen getroffen die de activiteiten in de immosector moeten afremmen. Of dat ook is gelukt? Hoegenaamd niet, en daar heeft de lage rente iets mee te maken. Alle cijfers staan dan ook in het groen: er zijn meer firma’s actief in de sector (+37% sinds 2008) en het aantal erkende makelaars ligt hoger dan ooit (meer dan 10.000, een record!).

Vooral Vlaanderen is verantwoordelijk voor deze stijging. Julien Manceaux van ING verklaart zelfs: “In vergelijking met begin jaren 2000 is de verkoop van huizen in Wallonië met 20% afgenomen in 2016″. Er zijn dus grote demografische en financiële verschillen, zoals de registratierechten.

Welke toekomst heeft de sector?

Een kristallen bol hebben we niet, al durven we voorzichtig voorspellen dat, met de rentes die volgend jaar zullen stijgen en nieuwe regels rond fiscaliteit, investeerders minder interesse zullen tonen in de immomarkt. Afwachten is de boodschap…


Terug naar het nieuwsoverzicht