Zonnepanelen op openbare gebouwen in Brussel

12/03/2018 - partner: Le Soir

Momenteel is het Brussels Gewest niet de beste leerling van de klas als het om het gebruik van hernieuwbare energie gaat. Al staan er wel veranderingen op stapel: er zullen fotovoltaïsche zonnepanelen op de daken van publieke gebouwen verschijnen…

Het budget is kolossaal: maar liefst 27 miljoen euro werd vrijgemaakt voor SolarClick en NRClick. SolarClick zal de gebouwen, waaronder scholen, crèches, openbare zwembaden en andere administratieve panden, van panelen voorzien terwijl NRClick op nog een aantal andere manieren het energieverbruik naar beneden moet krijgen.

De cijfers

Het plan: het percentage broeikasgassen tegen 2025 met 30% naar beneden halen (ten opzichte van 1990), alsook een verbubbeling van de productie van hernieuwbare energie (van 2 naar naar 4% tegen 2020). Voor SolarClick betekent dat: ongeveer 85.000 m² aan zonnepanelen installeren, goed voor een productie/verbruik van om en bij 11 GWh/jaar en dit vanaf 2020. Dat laatste cijfers komt overeen met ongeveer 10% van het elektrische verbruik van alle openbare gebouwen van alle 19 Brusselse gemeentes samen. Wat NRClick betreft, zij viseren een daling van 15% gasverbruik en 5% elektriciteitsverbruik.


Terug naar het nieuwsoverzicht