5 zaken die je nog niet wist over het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis is natuurlijk hét symbool van de Belgische monarchie. Maar wist je ook dat er een straffe geschiedenis aan verbonden is? Hier volgen 5 feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over het bekendste paleis van België…

  1. Het werd NIET gebouwd voor de Belgische koning

Raar maar waar : het Koninklijk Paleis werd oorspronkelijk opgetrokken voor Guillaume de 1ste van Nederland. Dat komt omdat België in 1815 gewoonweg nog niet bestond en Guillaume de 1ste verondersteld werd een jaar op twee in het paleis te verblijven.

Toen België vijftijn jaar later een echt land werd, kwam het paleis logischerwijs toe aan haar eerste koning, Leopold I.

  1. Het Koninklijk Paleis was geen knap bouwwerk

Een groot gebouw, helemaal vierkant en zonder charme, zo kan je het paleis in zijn beginstadium beschrijven. Leopold 1 was daar best tevreden mee, maar zoonlief Leopold II was dat niet bepaald. Hij besloot dan maar om alles te laten renoveren, vergroten en verfraaiien.

  1. Het had nog weelderiger moeten zijn!

Leopold II, nog steeds dezelfde, had in 1903 een architect aangesteld (H. Maquet) om de gevels van het paleis te vernieuwen. Bij zijn dood in 1909 waren die werken echter nog niet afgerond en was het budget ook niet meer wat het was. Octave Flanneau, een andere architect, heeft vervolgens afgewerkt wat al in renovatie was maar zonder de rest van het gedroomde project te realiseren.

  1. Koningin Paola en Koning Albert II hebben voor modernisering gezorgd

Paola, gefascineerd door hedendaagse kunst, had enkele meesterwerken in het paleis geïntroduceerd. Bovendien heeft ze verschillende delen van het pand laten verbouwen. En ook Albert II investeerde in vernieuwing, voornamelijk om het congres in stijl te kunnen ontvangen.

  1. Niemand slaapt er nog

Neen, het Koninklijk Paleis is geen slaapplaats voor onze koning, of toch vandaag de dag niet meer. Koning Filip verblijft namelijk in het kasteel van Laken terwijl het paleis in Brussel centrum als bureel fungeert. Het is daar waar hij werkt en recepties houdt.

Filip is trouwens de laatste telg van de familie die er geslapen heeft. Dat was het geval tot december 1999, toen hij in het huwelijksbootje trad met Mathilde.


Terug naar het nieuwsoverzicht