Audiosysteem kiezen: waar moet je rekening mee houden?

Een streepje muziek zorgt voor beleving in huis. Er zijn dan ook heel wat audiosystemen op de markt, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij geven je alvast enkele tips mee waar je rekening mee kan houden vooraleer je tot de aanschaf overgaat.

 

Zorg dat je weet welke aansluitingen je nodig hebt

 Tegenwoordig zijn heel veel systemen draadloos, maar niet allemaal. Zorg dat je op voorhand weet welke aansluitingen je nodig hebt. Heb je wifi nodig of Bluetooth? Is er een HDMI-aansluiting voorzien? Maak voor je tot de aanschaf overgaat een lijstje met de toestellen die je wil aansluiten op je audiosysteem, zodat je achteraf niet met de gebakken peren zit.

 

In welke ruimtes wordt het audiosysteem ingezet?

Een plattegrondje met de ruimtes en afmetingen kan handig zijn als je naar de winkel trekt, zo kan de winkelier je beter adviseren over welk geluidssysteem bij jouw situatie past. Miskijk je niet op het geluid in de gespecialiseerde winkel zelf. Vaak is deze ingericht voor een optimaal geluid, een situatie die je in jouw woning misschien niet zo makkelijk kan nabootsen. Een heleboel factoren hebben een invloed op de akoestiek. Mits een paar kleine aanpassingen in je woning heb je vaak een beter geluid, misschien wel het overwegen waard als je veel belang hecht aan goede muziek.

 

Hou er ook rekening mee dat verschillende type luidsprekers ingezet zullen moeten worden om tot een optimaal geluid te komen. Vooral voor grote ruimtes kunnen deze aardig wat ruimte in beslag nemen.

 

Wat is je budget?

Wees realistisch. Bepaal vooraf je budget en hou er rekening mee dat je misschien niet voor het neusje van de zalm kan gaan. Topgeluid is vaak duur. Misschien kan het een optie zijn eerst één ruimte van goed geluid te voorzien, maar er bij de aanschaf al rekening mee te houden dat je dit kan uitbreiden? Zo kan je stelselmatig meerdere ruimtes in huis van topgeluid voorzien.

 

Test het systeem met je eigen muziek

Ga je naar een gespecialiseerde winkel, dan weten ze daar natuurlijk perfect welke muziek het best tot zijn recht komt op de systemen die er staan. Alleen, jouw muzieksmaak is misschien helemaal anders. Neem dus altijd je eigen muziek mee naar de winkel zodat je dit kan testen.

Door Kevin Stickens


Terug naar het nieuwsoverzicht