5 tips om verstopte leidingen te voorkomen

François Piette
François Piette | 20 november 2023

Niemand zit te wachten op verstopte leidingen. Sukkelen met de ontstopper, met de handen in het haar zitten, zuchten en een specialist bellen: gelegen komt het probleem nooit. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om dit ongemak te voorkomen. We zetten er zes op een rijtje.

Conseils pour déboucher la tuyauterie
Nor Gal

Tip 1: Hou de afvoerputje proper

Haren zijn de grootste boosdoener van verstoppingen. Ze klitten samen en vernauwen zo de doorgang, waardoor vuil zich ophoopt. Haren uit het putje vissen na elke douchebeurt is dus de boodschap. De regelmaat is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen ophopingen kunnen ontstaan.

Tip 2: Kijk uit met vet

Vet is een boosdoener voor verstoppingen, maar toch letten we daar vaak niet genoeg op. Kijk dus uit in de keuken! Vet stolt en kan tot verstoppingen leiden. Moet er toch vet door de afvoer, spoel dan lang na met water om alle residu’s te verwijderen.

Tip 3: Soda is een wondermiddel

Krijg je liever niet met verstoppingen te maken? Weet dan dat soda hét wondermiddel is om verstoppingen te voorkomen. Het zorgt voor een diepgaande reiniging: met soda geef je je leidingen een stevige poetsbeurt. Het schuurt en verwijdert restjes. Meng 1 deel soda met 8 delen heet water. Roer goed en giet het mengsel door de gootsteen. Spoel de volgende dag met water door. Herhaal dit regelmatig om problemen te voorkomen. Soda is een goedkope oplossing die bovendien niet schadelijk is voor het milieu.

Tip 4: Ontstoppingspomp

De ontstoppingspomp is ook een heel effectief apparaat. Het werkt door een vacuüm te creëren, waardoor de afvoer wordt gedeblokkeerd. Je vindt dit soort pompen in de handel, en ze bieden het voordeel dat ze zonder extra product werken en vele malen gebruikt kunnen worden.

Tip 5: Gooi geen afval in je spoelbak

Zorg dat er geen etensresten in de leidingen terecht komen. Je borden afspoelen onder de kraan is dus geen verstandig idee, maar een extra zeefje in de afvoer kan heel wat problemen voorkomen. De houdt de grootste stukken tegen en zo voorkom je verstoppingen.

Tip 6: Schakel tijdig een vakman in

Lukt het je niet de verstopping op te lossen? Schakel dan tijdig een vakman in. Zelf blijven proberen zorgt vaak voor meer problemen. Een ervaren professional lost het euvel meestal in geen tijd op.

 

Zorg dat je deze eenvoudige tips in de praktijk toepast zodat je geen last krijgt van je afvoerleidingen. Let ook goed op wat er in je afvoer terechtkomt en je kan een gezond en goed werkend leidingenstelsel in stand houden. Met regelmatig onderhoud en een paar goede gewoontes kun je je leidingen vlot doen blijven werken en problemen met je afvoerleidingen voorgoed de wereld uit helpen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼