Zo verhuur je je eigendom met gemoedsrust

François Piette
François Piette | 20 november 2023

Je huis of appartement verhuren kan een lucratieve onderneming zijn. Toch is het niet raadzaam om zonder de nodige voorzorgsmaatregelen aan de verhuur te beginnen. Veel geschillen ontstaan door onoplettendheid of te veel naïviteit in de eerste contacten. Hier is een volledige gids die je in 10 stappen helpt om je vastgoed in België succesvol en zorgeloos te verhuren. Volg onze adviezen om valkuilen te vermijden en je kansen op het vinden van een betrouwbare huurder te maximaliseren.

Comment préparer la mise en location de votre bien en 10 étapes
JeanLuc

1. Inspecteer de plek

Nadat de ruimtes leeg zijn, kunnen sommige problemen gemakkelijk worden opgemerkt door potentiële huurders. Repareer scheuren, kleine deukjes, defecte elektriciteit, …

2. Denk aan veiligheid

Toekomstige huurders zullen zich meteen meer op hun gemak voelen als ze merken dat je aandacht besteedt aan hun veiligheid.

Zorg ervoor dat de rookmelders correct werken en plaats een brandblusser in de keuken.

3. Schoonmaken

Niets zal toekomstige huurders meer afschrikken dan een vies huis of appartement. Maak de vloer, ramen en tapijten schoon. Indien nodig schilder je de muren in neutrale kleuren. Alles zal er dan schoon en uitnodigend uitzien.

4. Beslis hoe je de verhuur gaat beheren

Als je van plan bent om zelf het beheer van de verhuur te doen, zorg er dan voor dat je in het bezit bent van een geldig huurcontract (ontdek onze downloadbare standaardcontracten).

Het is ook mogelijk om een professioneel agentschap in te schakelen. Meestal vragen zij 4 tot 12% van het huurbedrag en zorgen zij voor het vinden van de ideale huurder, het innen van de huur, het uitvoeren van kleine reparaties (zoals opgenomen in het contract) en het uitzetten van een huurder indien nodig.

5. Waarschuw je verzekeringsmaatschappij

Het is belangrijk om je verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen dat je niet meer in dit pand zult wonen. Zij zullen je het nodige contract sturen.

6. Bepaal de huurprijs

Evalueer op Immovlan.be het verhuurpotentieel van je eigendom door het te vergelijken met soortgelijke eigendommen (type eigendom, geografisch gebied, voorzieningen, inrichting, …). Vergeet niet dat de periode waarin je je pand gaat verhuren een invloed kan hebben op de aantrekkelijkheid ervan. Over het algemeen zijn de periodes van maart tot juni en van september tot oktober de beste tijden om je eigendom te verhuren.

7. Plaats je advertentie op Immovlan.be

Aarzel niet om je pand te beschrijven en te illustreren met veel foto’s.

Plaats je advertentie gratis op Immovlan.be >

8. Screen potentiële huurders

Het is belangrijk dat beide partijen zoveel mogelijk informatie verzamelen.

– De verhuurder kan contact opnemen met de vorige verhuurder van de kandidaat-huurder.

– Het is verstandig om zijn solvabiliteit te controleren door hem overtuigend bewijsmateriaal te vragen, zoals een loonstrookje of bewijs van betaling van zijn laatste huur.

– Het is raadzaam om een kopie van de identiteitskaart van de kandidaat-huurder te vragen, evenals een recent verblijfsattest afgegeven door de gemeente.

In België heeft de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer het verzamelen van informatie over de kandidaat-huurder goedgekeurd, op voorwaarde dat het proportionaliteitsbeginsel niet uit het oog wordt verloren. Je hoeft je dus niet schuldig of indringend te voelen.

Vergeet echter niet dat discriminatie op basis van leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, religie, politieke of syndicale overtuiging, taal, gezondheidstoestand, handicap of fysieke kenmerken strafbaar is.

9. Neem de tijd om na te denken

In de praktijk komt het regelmatig voor dat mensen die te gehaast zijn en zich geen tijd gunnen om na te denken, van gedachten veranderen en weigeren om de gehuurde ruimte te betrekken, zelfs als er een contract is ondertekend en een voorschot is betaald. Dat kost de eigenaar tijd en geld.

10. Onderteken het contract

Zodra je een geschikte huurder hebt gevonden en de details hebt besproken, onderteken je een geldig huurcontract om de rechten en verantwoordelijkheden van alle partijen te beschermen. Als er een koppel in je pand trekt, is het raadzaam om het contract door beide personen te laten ondertekenen, zelfs als ze niet getrouwd zijn.

Door deze stappen te volgen, ben je beter voorbereid op een veilige en winstgevende verhuur van je huis of appartement in België. Zorg ervoor dat je alle geldende wetten en voorschriften naleeft om een probleemloze verhuur te garanderen.

Vergeet niet om je advertenties regelmatig bij te werken en in contact te blijven met je huurders om een vertrouwensrelatie te behouden. Het verhuren van je vastgoed kan een positieve ervaring zijn als je van in het begin de juiste stappen zet.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼