Kan je aannemer de garantie die hij je geeft beperken?

Jan Roodhooft
Jan Roodhooft | 19 november 2023

Als je een beroep doet op een aannemer dan heb je garantie op zijn werk. Maar kan de aannemer die wettelijke garantie beperken en dit bv. in zijn algemene voorwaarden? Hoever kan je aannemer daar precies in gaan?

Home building

Zichtbare gebreken

Als je vaststelt dat er zichtbare gebreken zijn in de werken die bij jou werden uitgevoerd (bv. een vloertegel is gescheurd) dan is het belangrijk die op te merken op het moment van de oplevering. Weet dat de oplevering stilzwijgend zou kunnen gebeuren doordat je bijvoorbeeld de sleutels zonder voorbehoud in ontvangst neemt, de slotfactuur van de aannemer zonder voorbehoud betaalt enz.

Tienjarige aansprakelijkheid

Duiken er na de oplevering gebreken op die zo ernstig zijn dat ze de stabiliteit, stevigheid of duurzaamheid van de woning in het gedrang brengen dan is je aannemer daarvoor tien jaar aansprakelijk. Je aannemer kan zijn tienjarige aansprakelijkheid niet contractueel beperken of uitsluiten. Doet hij dat toch, dan zal zo’n beperking of uitsluiting niet geldig zijn

Lichte verborgen gebreken

Je kan je aannemer ook aansprakelijk stellen voor lichte verborgen gebreken (waarvoor je dus de tienjarige aansprakelijkheid niet kunt inroepen). Je moet die dan wel inroepen binnen een redelijke termijn nadat je ze hebt ontdekt. Bovendien zal je bij een discussie moeten aantonen dat het gebrek al ‘in de kiem’ aanwezig was op het moment van de oplevering van de werken (zonder dat je het toen al kon zien).

In de algemene voorwaarden van je aannemer of in de aannemingsovereenkomst is mogelijk een termijn opgenomen waarbinnen je lichte verborgen gebreken moet inroepen. Zo’n bepaling is vaak geldig tenzij je aannemer zijn aansprakelijkheid te ver inperkt. Zo wordt vaak aanvaard dat de waarborgtermijn voor lichte verborgen gebreken maximaal kan beperkt worden tot een jaar na de voorlopige oplevering.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼