Brussel: hoe kunt u de historische lift in uw gebouw redden?

François Piette
François Piette | 18 november 2023

In veel Brusselse gebouwen zijn oude liften te vinden die een uitzonderlijk deel uitmaken van het erfgoed van de stad. De openbare instellingen Homegrade en Urban Brussels maken momenteel een inventaris op om ze te helpen redden.

elevator

Er zijn nog maar een paar maanden om een certificaat van historische waarde aan te vragen voor het behoud van een mooie lift in uw gebouw. Om in aanmerking te komen, moet de lift in kwestie in dienst zijn geweest vóór 1958 en in goede staat verkeren, zowel technisch als esthetisch.

Hoe behoud je een opmerkelijke lift?

De procedure is heel eenvoudig. De eerste stap is controleren of de lift in kwestie is opgenomen in de inventaris van historische liften en vervolgens, als hij nog niet in de inventaris is opgenomen, een certificaat van historische waarde aanvragen bij Erfgoed Brussel

De moderniseringstermijnen die het Koninklijk Besluit over de veiligheid van liften oplegt, zijn verschillend naargelang je al dan niet over dit certificaat beschikt.

Met het certificaat: liften met een gecertificeerde historische waarde genieten van een extra conformiteitstermijn (uiterlijk 31 december 2027 met een moderniseringsplan voor 31 december 2025) en moderniseringsoplossingen die aangepast zijn aan hun erfgoedkenmerken.

Zonder certificaat: historische liften die niet in de inventaris zijn opgenomen en nog geen certificaat hebben, moeten uiterlijk op 31 december 2023 zijn gemoderniseerd en goedgekeurd. Met andere woorden, er is nog maar weinig tijd!

Ga voor meer informatie, of om een aanvraag in te dienen om uw lift op de lijst te plaatsen, naar de Homegrade Brussels website.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼