Deze ‘made in Belgium’ robot tekent zelf plannen uit op de werf

François Piette
François Piette | 17 februari 2023

Dankzij een revolutionaire technologie kan de Belgische robot ‘Bim Printer’ op de werf zelf plannen van architecten uittekenen op de grond. Een kleine revolutie in de bouwwereld.

Langs de Maas tussen Namen en Andenne ligt Vezin, een klein dorpje dat compleet het tegenovergestelde is van Silicon Valley in Californië. Toch vind je in dit dorp één van de meest innovatieve bedrijven in zijn sector: Bim Printer. Het is een Belgische scale-up die een ‘robotplotter’ heeft ontwikkeld voor bouwplaatsen, met een nauwkeurigheid van 2 mm.

De robot werd ontwikkeld op basis van het idee van landmeter Vincent Agie, die zich voortdurend moest bukken of knielen om markeringen op de grond uit te tekenen. De ontwikkeling van deze gele machine nam bijna vier jaar in beslag, maar na een reeks verbeteringen, onder andere om de levensduur van de batterij te optimaliseren, is de Bim Printer nu te koop voor 15.000 euro per stuk. En het minste wat je kan zeggen, is dat hij bijzonder snel opgemerkt werd. De Bim Printer wekte zelfs al interesse bij verschillende grote bouwbedrijven, waaronder het vermaarde Besix, dat hem gebruikte voor de Mohammed VI Toren in het Marokkaanse Rabat, die de hoogste toren van Afrika belooft te worden.

Het belangrijkste voordeel van deze revolutionaire robot?

De snelheid. Hij tekent immers twee keer zo snel rechte lijnen als een landmeter. Maar hij is nog efficiënter voor het uittekenen van bochten. Met een foutenmarge van 2 mm is hij ook zeer precies, wat op bouwterreinen bijzonder gewaardeerd wordt.

Niet alleen in de bouw, maar ook op andere vlakken zou de Bim Printer goed van pas komen. "We hebben bijvoorbeeld een klant die onze robot gebruikt om atletiekbanen uit te zetten. Het Franse leger gebruikt er ook één om precies aan te geven waar de betonblokken moeten komen die onderzeeërs ondersteunen wanneer ze uit het water komen," legt Vincent Agie uit aan onze collega’s van L’Echo.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼