Droogkast: De tips van een professional zodat je je niet vergist.

4/01/2021

De markt van de droogkasten draait bijzonder goed! Het is één van de meestverkochte huishoudtoestellen naast wasmachines, met een constante groei gedurende de afgelopen jaren. Een toestel dat steeds meer onmisbaar wordt voor huishoudens die vaak te kampen hebben met tijdsgebrek.

Nu moet je nog het juiste model kiezen, want de technologieën nemen hand over hand toe, terwijl de prijsvork breder wordt, met instapmodellen voor 300 euro en de Rolls Royce onder de droogtrommels voor bijna 2.000 euro! Daarom vroegen we Luc, een professional op het gebied van huishoudtoestellen, om ons zijn tips prijs te geven. “Sinds enkele jaren maken modellen met een warmtepomp furore, naast de meer klassieke modellen uitgerust met een verwarmingselement, die veel meer energie verbruiken. Ook de condensatiemodellen, uitgerust met een tank worden steeds populairder in vergelijking met hun conventionele concurrenten die een waterafvoer nodig hebben om hun werk te kunnen doen,” start hij zijn uitleg.

Enkele regels om te volgen voor de juiste keuze

Voordat je je zinnen zet op een gloednieuw apparaat, moet je ervoor zorgen dat je het apparaat in optimale omstandigheden kan plaatsen. Te beginnen met je elektrische installatie: “Beschik je over een geaard stopcontact van 16A op de plaats waar je de droogkast wil installeren? Idealiter is dit stopcontact niet aangesloten op hetzelfde circuit als de wasmachine,” zegt Luc.

Maar volgens Luc gaat het niet alleen om de elektrische uitrusting: “Je hebt een ruimte nodig met een stabiele vloer, idealiter betegeld of gemaakt van of glad beton. De ruimte moet ook goed verlucht worden, zodat de droger tijdens zijn werk kan ‘ademen’.”

Condensatie of evacuatie?

In tegenstelling tot droogkasten met luchtafvoer werken de condensatiedrogers met een gesloten circuit. “Het toestel moet daarom in een ruimte van minimaal 8 tot 10 m² geplaatst worden, terwijl de kamertemperatuur tijdens de zomermaanden niet hoger mag zijn dan 30°. Bovendien moet het water dat in de lekbak verzameld wordt na elk droogproces worden weggegoten. Deze beperkingen zijn minder belangrijk voor droogkasten die vochtige lucht afvoeren via een afvoer die idealiter naar buiten moet leiden: ofwel via het raam van de ruimte waar het toestel is geïnstalleerd, ofwel door de luchtafvoerslang naar buiten te laten lopen, ofwel door het kanaal rechtstreeks aan te sluiten op een ontluchtingsopening in de muur.” Als er geen mogelijkheid is om de luchtafvoer naar buiten te laten lopen, moet je kiezen voor een condensatiemodel.

Wanneer je tenslotte niet over genoeg plaats beschikt, weet dan dat heel wat droogkasten bovenop de wasmachine geplaatst kunnen worden. Wanneer de twee toestellen van hetzelfde merk zijn, bestaan er makkelijk te installeren kits om ze boven elkaar te plaatsen die een perfecte stabiliteit van het geheel verzekeren.