Zo verleng je het leven van je wasmachine

3/09/2020

De “onbalans” is één van de voornaamste angsten van wasmachinefabrikanten. Wanneer dit fenomeen zich te vaak voordoet, kan het de trommel beschadigd raken en de levensduur van de motor drastisch inkorten.

Sinds zijn uitvinding is het principe van de wasmachine maar weinig geëvolueerd: een trommel waarvan een deel zich in het water bevindt en die om zijn as draait met behulp van een elektromotor. Om ervoor te zorgen dat de wasmachine ongehinderd kan functioneren, moet de trommel in evenwicht zijn om zijn as. Maar dat kan in het gedrang komen door een onbalans: een massa wasgoed die samen een grote bol vormt tijdens het draaien van de trommel. Zo wordt de hele machine uit zijn evenwicht gebracht door het effect van de middelpuntvliedende kracht.

Één woord: evenwicht!

In alle omstandigheden moet je erop letten dat je wasmachine perfect in evenwicht is. Dat begint bij het waterpas plaatsen van het toestel wanneer het geïnstalleerd wordt. Daar zorgen verkopers van elektrotoestellen meestal voor.

Vervolgens moet de trommel van de wasmachine ook in evenwicht zijn. Wanneer een onbalans ontstaat, kan de trommel onregelmatige rotaties maken, waardoor abnormale vibraties ontstaan,vooral tijdens het zwieren. Regelmatige onbalansen kunnen onherstelbare schade toebrengen aan de levensduur van de motor.

Enkele gouden regels!

De verdeling van het wasgoed in de trommels is een belangrijke taak, want het is op dat moment dat je het evenwicht van de machine garandeert of wijzigt. In het algemeen vermijd je best om een groot stuk wasgoed te wassen met vele kleine stukken. Een groot badlaken wassen met een reeks sokken kan voor een onbalans zorgen. De handdoek zal de sokken ‘verpakken’ en zo een bol vormen die van de ene naar de andere kant van de trommel geworpen wordt. Een eenvoudige oplossing is om het wasgoed te sorteren door lakens en handdoeken te scheiden van de kleinste stukken zoals sokken, ondergoed en t-shirts.

Door twee verschillende machines te wassen, met wasgoed van ongeveer dezelfde afmetingen en gewicht, vermijd je de vorming van onbalans waar machines zo gevoelig voor zijn.