5 redenen om geen wasdroger te kopen

25/05/2020

Een wasdroger zou de voordelen van een wasmachine en een droger met elkaar moeten combineren. In werkelijkheid zijn deze machines traag, energie-intensief, duur en drogen ze over het algemeen niet goed. Kortom, een investering om te vermijden! We leggen ook uit waarom…

Beter wassen dan drogen

Net als de meeste conventionele wasmachines hebben wasmachines een laadvermogen van 7 tot 10 kg. Terwijl het wasprogramma meestal zonder hapering wordt voltooid, wordt dit laadvermogen na het overschakelen op de droogstand bijna gehalveerd, anders is je wasgoed aan het einde van het droogprogramma nog volledig nat.

Je wordt dus gedwongen om na het wassen een deel van de was te verwijderen en in de open lucht te laten drogen. Bovendien, wanneer je verschillende soorten textiel mengt (bijvoorbeeld jeans en handdoeken), komen de dikkere artikelen vaak nat uit, zelfs na enkele uren drogen.

Langzaam, zeer langzaam

En juist het trage droogproces is een van de grote tekortkomingen van deze alles-in-één-machines. Sommige machines hebben tot 9 uur nodig om 5 kilo katoen te wassen en te drogen! Geduld is dus geboden…

Waterzuipers

Wasdrogers verbruiken erg veel water. Dit water wordt natuurlijk gebruikt om de kleren te wassen, maar paradoxaal genoeg ook om ze te drogen. Dit heeft te maken met het feit dat deze apparaten een warmtepomp hebben voor het drogen, en dat deze pomp en zijn condensor worden gekoeld met lucht maar ook met water, omdat er niet genoeg ruimte is om een voldoende krachtige luchtkoeler te integreren. Voor het wassen en drogen van 5 kilo katoen gebruiken sommige machines maar liefst 50 liter water!