Mogen sneakers in de wasmachine?

18/05/2020

Je favoriete paar sneakers, oorspronkelijk maagdelijk wit, hebben wat van hun smetteloosheid verloren en je vraagt je af of je ze in de machine mag stoppen. Het antwoord is ja, maar wel met een paar voorzorgsmaatregelen!

Photo by Erik Mclean on Unsplash

Sneakers, of ze nu van canvas, leer of kunststof zijn, zijn de schoenen die we het liefst dragen. En daarom worden ze het snelst vuil, vooral omdat ze meestal licht van kleur zijn. En je hoort ons niet eens klagen over de geuren die sommige paren na verloop van tijd kunnen verspreiden.

Canvas en kunststoffen: geen probleem!

Niet alle sneakers zijn machinewasbaar, verre van zelfs, want terwijl canvas schoenen en hun synthetische tegenhangers bestand zijn tegen een machinale wassessie en zo hun jeugdigheid terugkrijgen, zullen leren sneakers dat niet doen. Leer mag niet gewassen worden met water, dus je riskeert het onherstelbaar te beschadigen. Daarom moet je, voordat je je sneakers in de wasmachine gooit, eerst de samenstelling ervan controleren!

Gebruiksaanwijzing

Begin met het verwijderen van de veters van de sneakers en was ze apart. Je kunt ze bijvoorbeeld weken in warm water met natriumperboraat en citroen. Plaats de sneakers na het verwijderen van de veters in een stoffen zak of wasnet en sluit deze. Hardnekkige vlekken verwijder je best eerst door met de hand te wassen met een zachte borstel, in combinatie met een beetje zeep.

Als de zolen zwaar zijn, wikkel de stoffen zak met daarin de schoenen eerst in een grote badstofdoek om de schokken in de trommel te absorberen.

Kies wat de temperatuur betreft voor een kort programma bij 30° door de spincyclus te deprogrammeren. Hierdoor wordt elk risico op onbalans in de trommel voorkomen.

Droger: niet doen!

Vermijd in ieder geval het gebruik van de droger. De temperaturen die hierdoor bereikt worden, kunnen je schoenen in een paar minuten vernielen.

Ze laten drogen gebeurt beter in open lucht, op een droge, warme en luchtige plaats. Vermijd drogen in de zon, omdat de stralen ervan het buitenmateriaal kunnen laten vergelen en verharden. Een goede luchtdroging kan enkele dagen duren, dus hou daar rekening mee…