Droogmachine: 5 fouten om te vermijden!

11/02/2020

De droogkast is een van de meest energieverslindende huishoudelijke apparaten. Het ding moet daarom intelligent, maar ook spaarzaam worden gebruikt. Bij mooi weer kan je je kleren aan een droogrek hangen, in de tuin, op het balkon of in een goed geventileerde ruimte.

En als het buiten koud en vochtig is? Dan wordt de droogtrommel onmisbaar, vooral voor grote gezinnen. Hier zijn vijf fouten te vermijden teneinde je droger in optimale conditie te houden en uw elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Altijd een propere filter

Dit lijkt logisch, maar soms vergeten we de luchtfilter van de droger te reinigen. De luchtfilter raakt verstopt met pluis, waardoor het moeilijk is om de droger goed te laten draaien en de droogtijd van de kleding aanzienlijk wordt verlengd. Bij condensdrogers moet het waterreservoir ook na elk gebruik worden geleegd.

Goed geventileerde ruimte

Een droogkast mag je niet eender waar plaatsen, en al zeker niet in warme, vochtige ruimtes zonder luchtafvoer naar buiten. De door het apparaat aangezogen lucht moet zo droog mogelijk zijn, anders wordt het droogproces vertraagd. Bovendien wordt de lucht vaak aangezogen vanaf de voorkant van de machine. De ruimte voor de machine moet daarom vrijgehouden worden.

Respecteer de doseringen van de wasverzachter

Productresten kunnen aan de wanden van de droger blijven plakken. In contact met waterdamp kunnen deze afzettingen veranderen in schimmel en meeldauw en geuren veroorzaken.

Maak de droger onmiddellijk leeg

Net als een vaatwasser die moet worden geleegd zodra de klus geklaard is, moet de was zo kort mogelijk in de droger worden bewaard om te voorkomen dat er zich condens ophoopt in het apparaat. Dit komt omdat aan het einde van de cyclus het restvocht door de hete lucht snel in de vezels van de was dringt, wat een zeer onaangename geur kan veroorzaken.

Niet alles in de droger!

Als algemene regel geldt dat alleen de meest resistente was in de droger mag worden gedaan, zoals badlakens en beddengoed. Dit komt omdat de droger de neiging heeft om de slijtage van kleding, vooral van de meest kwetsbare stoffen, te versnellen.

Vermijd dus je mooiste t-shirts, net als je spijkerbroek, die perfect droogt op een kleerhanger, maar ook wollen, acryl of zijden kleding. Vermijd ten slotte om schuim in de droger te doen, ook het schuim waaruit de bh’s bestaan. Warme, droge lucht uit de droger kan het synthetische schuim ontsteken en brand veroorzaken!