Wasproducten: poeder of vloeistof?

16/07/2019

De properheid van wasgoed hangt ontegensprekelijk af van de kwaliteit van het gebruikte wasmiddel en de dosering ervan. Maar is het nu beter om poeder of vloeistof te gebruiken?

We hebben nog nooit zo’n ruime keuze aan producten voor de wasmachine gehad. Naast traditionele poeders zijn er vloeistoffen, tabletten enzovoort. Aangezien elk type wasmiddel zeer verschillende eigenschappen heeft, is dit een mooie gelegenheid om de twee populairste producten die in onze supermarkten te vinden zijn, te bekijken: poeder en vloeistof.

Poeder, koning van de efficiëntie

Poeder blijft het efficiëntst. Het verwijdert vlekken het best in vergelijking met vloeibare wasmiddelen. Veel tests bevestigen dat poeder het effectiefst inwerkt op lastige vlekken komende van gras, bloed, tomatensaus, wijn of koffie.

Ook is poeder superieur als het gaat om het behoud van glans van witte kleding, waar vloeistoffen de neiging hebben om stoffen "dof" te maken. De verklaring is eenvoudig: poeders bevatten vaste bleekmiddelen die niet voorkomen in de samenstelling van vloeistoffen en worden daarom niet aanbevolen voor gekleurd wasgoed. Op zeldzame uitzonderingen na, zullen poeders de helderheid van de kleuren tijdens het wassen aantasten.

Poeders worden aanbevolen voor het wassen op hoge temperatuur (60° en hoger) en voor programma’s met voorwas.

Vloeistoffen om de levensduur te verlengen

Vloeibare wasmiddelen zijn minder sterk als het gaat om het verwijderen van moeilijke vlekken, maar zijn veel geschikter dan poeders om de kleuren en het uiterlijk van textiel te bewaren. Zwarte kleding, jeans of felgekleurde kleding zullen er bij elke wasbeurt beter uitzien als ze met vloeibaar wasmiddel worden gewassen. Anderzijds, en zoals hierboven uitgelegd, zijn ze door hun bleekvrije samenstelling minder geschikt voor het wassen van witte was. Deze afwezigheid wordt echter gecompenseerd door een hogere concentratie aan oppervlakteactieve stoffen.

Vloeibare wasmiddelen worden aanbevolen voor gekleurd linnen, synthetisch textiel en linnengoed dat niet te vuil is. Ze zijn ook beter geschikt voor programma’s zonder voorwas en bij middelmatige, lage en koude temperaturen (40° en lager) omdat ze sneller verdund worden. Vloeibare wasmiddelen zijn trouwens beschikbaar als navullingen, waardoor minder verpakkingsafval ontstaat en geld wordt bespaard.