Wasmachine reinigen in 5 stappen: problemen vermijden

16/11/2018 - partner: Immovlan.be

Je wasmachine reinigt wasgoed, maar wie reinigt…. je wasmachine? Maar al te vaak verwaarloosd, is deze taak essentieel… En kan ze in een paar eenvoudige stappen worden gedaan.

Een wasmachine draait, zo niet elke dag, dan toch minstens elke week. Om de best mogelijke reiniging, een goede hygiëne en een lange levensduur van je “dure” wasmachine te verzekeren, mag je niet vergeten om deze regelmatig schoon te maken. Maar hoe?

1. De deurafdichting

Begin met het reinigen van de deurafdichting aan de binnenkant. Slechte geuren komen over het algemeen van de binnenste plooien van de deurafdichting. Gebruik hiervoor een vochtige doek. Als het gewricht echt erg vuil is, moet het doek licht doordrenkt worden met afwasmiddel. Laat de deur tussen twee machines door altijd een beetje open staan. Veeg daarnaast het resterende water in de vouw van het gewricht af om het droog te houden en de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

2. De wasmiddelbak

Verwijder vervolgens de bak waarin je het wasmiddel giet. Na verloop van tijd vormen zich afzettingen en kunnen de pijpen verstopt raken. Spoel het af met warm water. Indien nodig kan je ook een beetje witte azijn laten werken in geval van hardnekkige afzettingen. Veeg het vervolgens goed schoon voordat je het vervangt.

3. De trommel

De trommel wordt gereinigd door ten minste eenmaal per maand op de hoogste temperatuur (90° of 95°) te wassen. Maak van de gelegenheid gebruik om je vaatwasdoeken dan schoon te maken. Laat soms ook een machine draaien aan 90 of 95°C maar dan als die leeg is. Je gebruikt dan een speciaal product voor het ontkalken van wasmachines of kan een liter witte azijn of een handvol soda rechtstreeks in de trommel gieten.

4. De filter

Afhankelijk van het model bevindt het filter zich direct in de trommel of aan de onderkant van de machine. Vergeet in ieder geval niet om deze schoon te maken! De te volgen stappen worden goed uitgelegd in de gebruikershandleiding. Over het algemeen is het noodzakelijk om het water dat op de bodem van uw machine achterblijft (zorg voor een doek en een wasbak) af te voeren en de filter los te draaien. Verwijder hem en maak hem grondig schoon. Daarna goed vastschroeven om lekkage te voorkomen, is de boodschap.

5. Toevoer en evacuatie

Maak ten slotte van de gelegenheid gebruik om de watertoevoer- en -afvoerleidingen van uw machine te controleren. Na verloop van tijd en door trillingen kunnen ze beschadigd raken. Controleer de toestand en vergeet niet om de uitvoerpijp schoon te maken.