Waarom je maar beter een arbitrageclausule in de kleine lettertjes van je aannemer schrapt

17/06/2021

Als je een beroep doet op een aannemer voor het uitvoeren van allerlei werken aan je huis, staat er in diens algemene voorwaarden wel eens een arbitrageclausule. Wat betekent dat precies en waarom ben je daar maar beter voorzichtig mee?

Wat is het?

Als er een arbitragebeding staat in de overeenkomst die je met je aannemer afsluit dan zijn de gewone rechtbanken niet meer bevoegd om geschillen tussen jou en je aannemer op te lossen. Die bevoegdheid komt dan toe aan de arbiter die in de overeenkomst wordt vermeld. Heb je je akkoord gegeven met deze bepaling (door de algemene voorwaarden bv. voor akkoord te ondertekenen) dan is de kans groot dat deze clausule ook geldig is.

Wat zijn de nadelen?

Als je betrokken raakt in zo’n arbitrageprocedure dan zijn er vaak heel wat formaliteiten van toepassing die je moet vervullen, zo onder andere om je standpunt en stukken te laten kennen. Bovendien zijn de kosten van zo’n procedure vaak heel wat hoger dan die van een klassieke procedure voor de rechtbank. Verder is het nog maar de vraag wie er als arbiter wordt aangesteld en hoe erg die wel thuis is in de materie.

Schrappen?

Vaak is het dan ook beter niet zo maar akkoord te gaan met een arbitragebeding in de algemene voorwaarden of het contract van je aannemer. Vraag hem dan ook deze bepaling te schrappen. De kans dat je aannemer daarop zal willen ingaan is groot. Wil hij dat niet dan heb jij de keuze : je kan dan hetzij de clausule aanvaarden, hetzij in zee gaan met een andere aannemer.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)