Verwarming: hoe kiezen tussen convectoren, radiatoren of vloerverwarming?

15/11/2016

Een aangename temperatuur in huis is belangrijk en niet alleen voor je humeur, ook je gezondheid heeft er baat bij. Maar welke optie is nu de juiste voor jou? Kies je het best voor convectoren, radiatoren of vloerverwarming? Wij zetten de opties even op een rijtje.

 

Convectoren 

Onbekend, maakt vaak onbemind. Convectoren zijn nog niet aan hun grote doorbraak begonnen. Nochtans kunnen ze je heel wat plaats doen besparen en zijn ze makkelijk bij te stellen. Convectoren houden immers minder warmte vast dan radiatoren. Je verwarmt dus uiterst efficiënt, wat je onmiddellijk in je uitgaven voelt. 
 
Concreet verwarm je met convectoren de lucht, die stijgt en zo de koude lucht verwarmt. Het is dus een indirecte vorm van verwarmen. Door deze vorm van verwarmen krijgt je ruimte ook een gelijkmatige temperatuur. Qua design vallen deze convectoren netjes in de vloer te verwerken, net zoals vloerverwarming. 
 

Radiatoren 

De meest bekende manier van verwarmen is natuurlijk door middel van radiatoren. Waar deze verwarmingselementen vroeger nogal storend waren in het interieur, kan je nu design pareltjes op de kop tikken, die een meerwaarde geven aan de ruimte. 
 
Radiatoren komen in alle mogelijke maten en vormen, waardoor je ze perfect kan afstemmen op de ruimte. Bij een radiator heb je vooral te maken met stralingswarmte, een directe warmtebron. Stralingswarmte heeft zijn voor- en nadelen. Positieve klanken beweren dat het de gezondste en meest aangename vorm van verwarmen is, terwijl kritische stemmen opperen dat de warmte niet gelijkmatig in de ruimte verdeeld wordt. 
 

Vloerverwarming 

Vloerverwarming wordt steeds populairder. Warme voetjes zijn dan ook zeer aangenaam. Met vloerverwarming win je niet enkel ruimte – alle buizen zijn netjes in de vloer verwerkt – het is ook een energiezuinige manier om te verwarmen. Tocht en (stof)circulatie worden volledig gebannen en de warmte wordt gelijkmatig opgewarmd. 
 
Een heleboel positieve punten, waar vaak een fors prijskaartje aan hangt. Vloerverwarming warmt ook minder snel op dan bovenstaande opties, daarom zie je vloerverwarming vaak in combinatie met radiatoren. Vloerverwarming zie je het meest in de leefruimtes, aangevuld met radiatoren in de slaap- en badkamers.


Tekst: Kevin Stickens
 
Lees ook:
 
{{NEWSLETTER_BOX}}