De juiste warmtepomp kiezen

23/10/2017

Het E-peil en K-peil zijn ontzettend belangrijk bij een nieuwbouwwoning om te voldoen aan het EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat). Een warmtepomp kan hierop een enorme invloed hebben. Maar wat is zo een warmtepomp nu juist en hoe kies je de gepaste pomp voor bij je thuis,

De verschillende types

Er zijn een aantal verschillende types warmtepompen verkrijgbaar, wel lichten ze er stuk voor stuk even uit.

De lucht-warmtepomp

Deze pomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en voert deze naar binnen via een watercircuit. Deze pomp combineer je idealiter met vloerverwarming. De installatie kan dan met een lage oppervlaktetemperatuur werken omdat je over een groot oppervlakte beschikt. Het geeft een aangename warmte, tegen geringe kosten.

De lucht-lucht-warmtepomp

Ook hier wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht, maar deze wordt rechtstreeks als warme lucht in je woning gebracht. In de zomer draai je het proces om en functioneert het als airco die de warme lucht afvoert. Zo beschik je eender wanneer over een constante temperatuur. Er zijn zowel wand-, vloer- als plafondmodellen verkrijgbaar en verschillende binnenunits zijn mogelijk.

De geothermische warmtepomp

Bij deze pomp wordt aardwarmte opgevangen en omgezet in warmte voor de woning. Hiervoor worden meestal grondboringen uitgevoerd, zodat de warmte kan opgevangen worden. Deze pompen kosten dan ook fiks wat meer dan de bovenstaande modellen. Je krijgt er wel een beter rendement voor in de plaats en de vrijgekomen energie is heel stabiel.

Hybride warmtepomp

Hierbij combineer je een warmtepomp en een gascondensatieketel, waarna het systeem gaat kiezen welke toepassing het hoogste rendement geeft. Meestal zal dit de warmtepomp zijn, maar dus niet altijd. Zeker op barkoude dagen zal de gascondensatieketel voor de nodige ondersteuning zorgen.

Om het maximale rendement uit je warmtepomp te halen isoleer je je woning optimaal en heb je vaak specifieke radiatoren nodig. Hou hier rekening mee.

Door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}