Hoe je geld kan besparen met de plaatsing van radiatoren

15/11/2017

Nu het buiten kouder wordt, denk je misschien na over het plaatsen van een extra radiator. Om een goede werking te garanderen is de juiste positionering ontzettend belangrijk. Hieronder vind je een aantal tips voor de plaatsing van je radiatoren. Je kan er een heleboel mee besparen!

Radiatoren plaats je op een 5-tal centimeter van het muuroppervlak en minimaal 10 centimeter boven de grond. Houd je hier geen rekening mee, dan kan je energiefactuur een stuk duurder uitvallen. Je moet immers meer verwarmen om een ongunstige positionering te compenseren.

Radiatoren tegen buitenmuren

Bij voorkeur plaats je een radiator tegen een buitenmuur en onder het raam. Deze plaatsing zorgt voor de beste warmtespreiding. De koude luchtstroom van het raam wordt immers gecompenseerd door de warmte van de radiator.

Radiator tegen binnenmuur

Omdat de achterzijde van een radiator warmte uitstraalt, zal de wand waar de radiator tegen is geplaatst warmer zijn. Hierdoor verlies je een heel stuk warmte. Daarom valt het aan te raden je radiatoren steeds tegen buitenmuren te plaatsen. Plaats je je radiator toch tegen een binnenmuur, overweeg dan om aluminiumfolie aan te brengen achter de radiator of om de muur achter de radiator extra te isoleren. Radiatoren voor een glasraam plaatsen is uit den boze. Niet alleen verlies je veel warmte, je loopt ook het risico op een thermische breuk.

Onder de vensterbank

Plaats je je radiator onder een vensterbank, zorg dan voor een speling van een 6-tal centimeter. Als je vensterbank te ver boven de radiator uitsteekt, beperk je het warmtegevoel. De tablet van de vensterbank houdt dan immers de warmeluchtstroom tegen. Je rendement vermindert op deze manier met 5 à 10 procent. Een aantal openingen in de tablet van de vensterbank kan dit probleem voorkomen.

Houd van in het begin rekening met de positionering

Om op een later tijdstip geen problemen te krijgen met de positionering van je radiatoren, plan je je ze maar beter zo vroeg mogelijk in. Je kan er stevig mee besparen op je energiefactuur, dat staat als een paal boven water. Uiteraard kan je architect je de nodige info bezorgen, maar ook bij een verwarmingsspecialist kan je ten rade gaan. Deze kan perfect analyseren waar de radiatoren geplaatst dienen te worden voor een optimaal effect.

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}