6 nadelen van vloerverwarming die je zullen doen twijfelen

30/11/2018

In nieuwe huizen of bij een stevige renovatie is de keuze voor vloerverwarming snel gevallen. Het maakt het mogelijk om de ruimtes homogener te verwarmen terwijl je energieverbruik lager ligt.

Vloerverwarming biedt veel comfort voor de gebruikers: wég met koude voeten in de winter! Bovendien zie je er niets van. Het werkingsprincipe is relatief eenvoudig: met een netwerk van hydraulische buizen op een betonnen plaat, een beetje als een grote radiator. Vloerverwarming is compatibel met elektrische verwarming, verwarming op basis van verbranding (gas, hout, pellets, stookolie) en warmtepompen.

1. Dure installatie, besparen achteraf

Aanvankelijk is de installatie duurder dan een conventionele installatie met radiatoren. Achteraf kunnen de besparingen echter aanzienlijk zijn. De gelijkmatige warmte vermindert immers het gevoel van koude en wie kamers tot 18°C verwarmt met vloerverwarming, zal een gevoel krijgen dat overeenkomt met een temperatuur van 20-21°C verkregen met radiatoren. Weet dat elke graad minder je factuur met een gemiddelde van 5 tot 7% naar beneden haalt. Dat komt omdat vloerverwarmingssystemen werken bij lagere temperaturen (een watertemperatuur van 40° tegenover 50 tot 70° voor meer conventionele systemen).

2. Gelijkmatig verwarmen… kan een nadeel zijn!

Aangezien vloerverwarming over het algemeen uit één hydraulisch circuit bestaat, worden alle onderdelen op dezelfde manier verwarmd, of ze nu gebruikt worden of niet. Het nadeel hiervan is dat bijvoorbeeld je slaapkamer te warm kan worden. Hetzelfde geldt voor kamers waarin doorgaans niemand zit. Gelukkig bestaan er vloerverwarmingssystemen met verschillend regelbare en onafhankelijke circuits, maar die zijn duurder.

3. Traag verwarmen

Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat zo’n systeem traag op gang komt. Het duurt ongeveer een halve dag om een aangename kamertemperatuur te bereiken. Om dit ongemak te overwinnen, kunnen verschillende oplossingen worden geïmplementeerd, zoals een extra verwarmingssysteem. Een kachel, een radiator…

4. Opgepast bij renovaties

Bij renovaties kunnen de kosten snel oplopen. We raden aan om de installatie om de drie jaar door een vakman te laten onderhouden om onaangename verrassingen te voorkomen. En als er een lek ontstaat of een pijp defect blijkt te zijn, zal je waarschijnlijk de gehele vloerbedekking moeten vervangen…

5. Welke vloerbedekking?

Vloerverwarming veroorzaakt onvermijdelijk enige spanning op de vloerbedekking. Je mag dus niet zomaar eender welk type vloer kiezen. Tapijten moeten bijvoorbeeld vermeden worden.

6. Opgepast voor je hoofd

Houd er rekening mee dat je in geval van een renovatie de vloer moet openbreken om de leidingen te kunnen leggen, wat tot complicaties kan leiden wat betreft de deuren en de hoogte van het plafond.