De warmtepomp : van het prille begin tot heden

23/07/2018

Ze maken tegenwoordig furore: iedereen wil er wel eentje om de woningen die tijdens de hittegolf oververhit zijn geraakt te helpen afkoelen. Ze worden beschouwd als het toppunt van vernieuwbare energie maar toch maken warmtepompen gebruik van een technologie die dateert uit de … 19de eeuw!

Vanaf 1832: verschillende regels bepalen de wetten van de warmtepomp, en onderzoekers zoals Sadi Carnot, James Prescott Joule, Lord Kelvin en Rudolf Clausius zijn er de voorlopers van.

1834: Jacob Perkins bouwt de eerste koelmachines en gebruikt daarbij ether als koelvloeistof.

1920: De Amerikaan Willis Haviland Carrier vindt de eerste koelcentrifuge uit en de airconditioning doet zijn intrede in het dagelijkse leven, in winkels en bioscopen… Het denkproces wordt uitgebreid naar de recuperatie van de verloren energie voor commerciële installaties.

1950: in de Verenigde Staten wordt de ontwikkeling van deze techniek ook voor particulieren voortgezet. Op het einde van de jaren 50 introduceerde de Amerikaanse auto-industrie airco in auto’s.

1970: de introductie van de eerste warmtepompen in Europa begint aan het begin van de jaren 70 bij de eerste aardolieshock. De installaties waren nog niet algemeen verspreid en er deden zich heel wat problemen voor met de werking ervan. Heel wat reserveonderdelen waren uit de Verenigde Staten afkomstig. Omstreeks eind de jaren 70 zullen de fabrikanten eindelijk betrouwbare warmtepompen aan hun klanten kunnen aanbieden.

1980: aan het begin van de jaren 80 zetten de Japanse constructeurs voet aan land in Europa: de look, het geluidsniveau en de prestaties worden sterke argumenten bij Europese particulieren wereldwijd.

Tegenwoordig: de warmtepomp is nu gepopulariseerd en onmisbaar als we fossiele brandstoffen achter ons willen laten. De huidige installaties doen het uitstekend op het gebied van energieverbruik en milieuvriendelijkheid.

Luc Deffense

www.logistiluc.com