Waar geraak je je oude matras kwijt?

8/01/2021

Het is een slechte gewoonte die in grote steden jammer genoeg wijdverspreid is. Heel wat stadsbewoners, die niet goed weten wat te doen met hun oude matras, zetten die buiten op de stoep in de hoop dat een brave ziel ze meeneemt…

Maar dat gaat allemaal veranderen. De EPR (Extended Producer Responsibility) voor matrassen is sinds 1 januari van kracht. Vanaf die datum betaalt elke koper van een nieuwe matras een milieubijdrage en in ruil daarvoor zal hij zijn oude matras gratis kunnen binnenbrengen bij het dichtstbijzijnde containerpark. Dat hebben Comeos (de handelsfederatie), Fedustria (de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie) en Navem (de federatie van meubelzaken) in een gezamenlijk persbericht meegedeeld.

De drie Belgische federaties leggen in hun persbericht uit dat de milieubijdrage, waarvan het bedrag varieert naargelang het type en de grootte van de matras, zal worden gebruikt om de kosten voor het inzamelen, behandelen en scheiden van gebruikte matrassen te dekken. Dezelfde bijdrage zal ook worden gebruikt voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van het milieuvriendelijk ontwerp van nieuwe matrassen.

Voor de producenten betekent de invoering van EPR dat ze de verantwoordelijkheid moeten dragen voor de verwerking van de afvalstromen die ontstaan bij de verkoop van matrassen in België. Ze zullen ook de kosten voor de inzameling en verwerking moeten dragen en wettelijk vastgelegde inzamel- en recyclagedoelstellingen moeten halen.