Lockdown: Home organising, de trend van het moment!

6/04/2020 - partner: Immovlan.be

Opruimen en sorteren is momenteel de trend, kortweg “home organising”, simpelweg omdat je je in tijden van lockdown maar beter nuttig bezighoudt…

Het grote probleem is dat onze samenleving voortdurend overconsumeert. Iedereen heeft steeds meer objecten in huis, ook al is de grootte van het huis niet mee geëvolueerd… “Overbevolking” is dus vaak onvermijdelijk. De oplossing is om te besluiten om bepaalde objecten te verwijderen om zo ruimte te maken voor de essentie.

Het “ontruimen” van je huis betekent niet dat je alles kwijt bent! Je moet een onderscheid maken tussen het onmisbare, dat je emotioneel waardeert en het overbodige, waarvan je kan scheiden. Dan moet je accepteren dat er dingen uit het huis moeten. In dit stadium is er geen ontkomen aan. Het is onmogelijk om vooruitgang te boeken op dit gebied als je niet klaar bent om bepaalde spullen te verwijderen.

Een echt plan van aanpak!

Als je het idee eenmaal hebt geaccepteerd, hoef je alleen nog maar actie te ondernemen! Het kan kamer voor kamer, stuk voor stuk, van de kelder naar de zolder of van de zolder naar de kelder, het maakt niet uit, maar stel specifieke doelen en hou je daaraan. Een van de sleutels tot een succesvolle thuisorganisatie is het categoriseren van objecten. Elke kamer heeft een algemene functie (een keuken om maaltijden te bereiden, een woonkamer om te ontspannen…), en elk object dat deze kamers binnenkomt moet overeenstemmen met de functie van de kamer. Het is niet nodig om oude mobiele telefoons in een lade in de badkamer op te bergen.

Als je je ondanks dit eerste advies hulpeloos voelt, weet dan dat er veel boeken over dit onderwerp bestaan, zelfs professionals op dit gebied.