Hoe bescherm je jezelf tegen inbraak tijdens je afwezigheid?

30/12/2019 - Immovlan.be

Volg deze tips voor je vertrekt om kerstavond of oudejaarsavond te vieren om zo elk risico op een inbraak tijdens je afwezigheid te vermijden.

 

Een eerste aanbeveling is discretie! Vermeld je aanwezigheid niet op je ramen en deuren. Annuleer eventuele thuisleveringen, zoals die van de melkboer of de bakker. Zeg ook niets van je afwezigheid op het antwoordapparaat van je telefoon, maar vraag aan je operator om je gesprekken door te sturen naar je gsm.

Zet achter je ramen in de gevel een of twee lampen die je aansluit op een willekeurige timer. Zo lijkt het alsof je thuis bent. Woon je in een appartement zonder zichtbare ramen, zet dan een radio achter de deur en zorg dat het volume luid genoeg is om hoorbaar te zijn tot in de gang, zonder het hele gebouw te storen.

Als je lange tijd afwezig bent, neem dan een buur in vertrouwen en laat hem de post uithalen en eventueel je rolluiken open en dichtdoen of je gordijnen sluiten. Trek ook niet de aandacht van je buren tijdens je afwezigheid.

Sloten en hangsloten

Het is vanzelfsprekend dat je, voor je vertrek, de deuren en ramen van je woning op slot doet. Vergeet ook de garage niet. Als je geen sloten hebt, doe de hekkendan dicht en maak ze vast met hangsloten. Verstop je sleutels op een plek die niet zichtbaar is of neem ze mee.

Sluit ook ongebruikte voertuigen en maak je motorfiets, fietsen of steps vast aan een vast voorwerp met een hangslot. Als je huis een luchtkoker heeft, controleer dan dat die goed vastzit. Hetzelfde geldt voor koepels en dakramen. Haal je ladders en tuingereedschap naar binnen. Activeer je alarm en meld je vertrek, indien nodig, aan de alarmcentrale.

Lange afwezigheden kunnen ook gemeld worden aan de lokale politie. Controleer ook of je verzekeringscontract tegen diefstal en brand zeker in orde is!