Binnenkort op vakantie? Vergeet deze 7 dingen niet te doen voor je vertrekt!

13/06/2019 - Immovlan.be

Binnenkort vertrekken weer heel wat Belgen op vakantie en met de stress om je koffers in orde te maken, kan je al wel eens vergeten je huis klaar te maken voor die (tamelijk) lange onbewoonde periode.

 

De vuilbak en afwasmachine leegmaken

Je had het waarschijnlijk zelf ook al bedacht: een volle vuilbak laten staan terwijl je enkele weken weg bent lokt niet alleen heel wat beestjes, het geeft ook nog eens een onaangename geur. Hetzelfde geldt voor de afwasmachine. Zorg er ook voor dat alle vuiligheid uit je keuken gehaald is.

Water afsluiten

Een klein waterlek kan al snel catastrofale gevolgen hebben als het niet snel hersteld wordt. Weet ook dat heel wat verzekeringsmaatschappijen weigeren je te vergoeden wanneer het lek en de schade zijn veroorzaakt tijdens een lange periode van afwezigheid (vaak spreken we over meer dan… 3 dagen!).

Trek zoveel mogelijk stekkers uit

Als het onweert, is een kortsluiting snel gebeurd, waardoor ook een brand niet onmogelijk is. Daarom raden we je aan om altijd zoveel mogelijk stekkers uit te trekken, ook je internetmodem. Opgelet! Als WiFi nodig is om je huis vanop afstand te controleren, laat je de modem best zitten.

Check je levensmiddelen

Bekijk de houdbaarheidsdatum van al de levensmiddelen in je kasten en geef alles wat tijdens je vakantie zak vervallen weg. Vergeet ook zeker je frigo en al geopende bokalen niet te controleren.

En de planten?

Als je enkele weken weggaat, kunnen je planten er wel eens verwaarloosd gaan uitzien. Als je ze niet kan verplaatsen, kan je ze best nog water geven voor je vertrekt en aan iemand vragen om regelmatig eens langs te komen om ze te verzorgen tijdens je afwezigheid.

Regel iets met de buren

Heb je sympathieke buren die je volledig kan vertrouwen? Het is altijd de moeite om hen te vragen af en toe eens voor jouw deur te parkeren, je brievenbus leeg te maken en, als ze je sleutel hebben, de gordijnen open en dicht te doen of zelfs af en toe eens het licht aan te doen (als je niet beschikt over verbonden lampen/een smarthome).

Verstop alles!

De reservesleutel van je auto of huis, juwelen, IT-materiaal, niet-beveiligd materiaal (zoals ladders!)… Al die objecten moeten op een veilige plaats zijn opgeborgen.