Opgepast: sociale media maken het inbrekers gemakkelijk

19/03/2019

Veel mensen doen het: net aangekomen op de vakantiebestemming even een selfie op Instagram of Facebook publiceren. Nochtans mag je zoiets zeker niet doen. We zeggen ook waarom.

We spraken met politie-inspecteur Fabrice. Hij verklaart dat foto’s sneller dan je denkt buiten je vriendengroep belanden. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Zeker nooit ";publiek" plaatsen

";Deel dit soort informatie alleen met mensen die je kent en vertrouwt. Wie publieke foto’s plaatst, neemt een groot risico. Hetzelfde geldt voor evenementen waarvoor je je deelname bevestigt. Denk maar aan concerten, voetbalwedstrijden, noem maar op. Persoonlijk denk ik aan het geval van een dame die met veel tamtam had aankondigingd dat ze naar een evenement aan de Belgische kust zou trekken. Ze telde er zelfs de dagen voor af op Facebook. Toen ze terugkwam, was haar huis volledig leeggehaald."

Schakel de localisatiefunctie van je smartphone uit!

";Schakel de localisatiefunctie van je smartphone uit als je op vakantie bent. Ze laat een spoor na op sociale netwerken en je profielbezoekers kunnen zo zien dat je in bijvoorbeeld Spanje of Zuid-Frankrijk bent. Het is dan zelfs niet nodig om vakantiefoto’s te publiceren om inbrekers aan te trekken."

Pas op met je profielgegevens en waarschuw je kinderen

";Op sociale netwerksites kan je je volledige adres en telefoonnummer in je profiel laten opnemen. Doe dit vooral niet en speel deze goede raad door aan je kinderen. Zij kunnen immers ook verraden dat je buitenshuis bent."

In het kort…

Publiceer geen informatie over je vakantie. Geen bestemming, geen data, nada. Kan je het niet laten om foto’s te delen, doe dit dan als je terug thuis bent. Schakel de localisatiefunctie op je smartphone en andere apparaten uit. Publiceer geen informatie of foto’s die aandacht kunnen trekken (dure aankopen, foto’s van je interieur enzovoort). Toch een goede reis gewenst…