Behangen of verven?

5/10/2020

Een nieuwe woning of je huidige stulpje een facelift geven? Behangen of verven: beide zijn mogelijk. Wij geven je alvast een aantal argumenten mee om een weloverwogen keuze te maken. Succes!

Waarom jij kiest voor behangen?

Ben je gek van motiefjes, dan kom je al snel bij behangpapier terecht. Vandaag de dag zijn de rollen behangpapier onuitputtelijk. Kleuren, motieven, structuren, … je zegt het maar. Zijde, jeans, daim of nog een ander materiaal voor in de kinderkamer: alles is mogelijk. Behangpapier geeft je ruimte onmiddellijk een warme en huiselijke uitstraling, dus zeker voor de gezelligheidsdiertjes is het een goede keuze.

Een nadeel? Behangen kost wel wat tijd, je hebt er best wel wat materiaal voor nodig en de kostprijs van behangpapier kan aardig oplopen. Goed behangen is ook vakwerk en niet iedereen slaagt erin om proper werk af te leveren. Behang je goed, dan zit je toch wel een tiental jaar goed, dus eens de klus geklaard is, ben je er ook voor een hele tijd vanaf. Tenzij je geregeld je interieur onder handen neemt …

Waarom jij kiest voor verven?

Kies je kleur, haal de verf in huis en begin eraan. Verven is niet complexer dan dat. Zorg wel voor een effen en vetvrije ondergrond om tot het beste resultaat te komen. Veel meer voorbereiding is er niet. Vind je de kleur niet geweldig? Overschilderen kost weinig moeite en foutjes zijn zo rechtgezet.

Verf is er van spotgoedkoop tot bijzonder duur. Eens de pot open is, is de verf beperkt houdbaar. Wil je dus je muur na een paar jaar opnieuw onder handen nemen, dan zul je nieuwe potten moeten kopen. Vaak blijkt in de praktijk verven quasi even duur, zo niet duurder dan behangen. Buiten de kleur zijn de mogelijkheden om te variëren ook eerder beperkt, tenzij je speciale verftechnieken onder de knie hebt. Uiteraard kun je ook een professional inhuren, maar dan lopen de kosten op. Ga in elk geval voor kwalitatieve verf die misschien een tikkeltje duurder is. Van goedkope verf moet je vaak extra lagen aanbrengen, wat niet alleen meer werk is, maar de kostprijs naar hetzelfde niveau tilt.