Een gezellige tuin voor vlinders creëren? Geen probleem met deze eenvoudige tips

16/05/2019

Wat is er mooier en meer betoverend dan vlinders die in je tuin rondvliegen? Juist, ja! Maar wist je ook dat je door een eenvoudig stappenplan te volgen jouw groene ruimte veel gastvrijer maakt voor deze prachtige insecten? Lees even mee…

Elke zomer worden er steeds minder vlinders in onze steden en op het platteland gespot. Nochtans is het echt niet zo moeilijk om weer meer vlinders aan te trekken. Natuurbeschermingsvereniging Natagora heeft enkele tips voor je in petto.

Gunstige gebieden

Aangezien ze tot vlinders ontwikkelen en ze niet zo geboren worden, moet er aan elk van de ontwikkelingsstadia worden gedacht. Creëer daarom gebieden die gunstig zijn voor het uitkomen van eieren, maar ook omgevingen die ideaal zijn voor rupsen en denk ook aan de opkomst van de vlinders zelf. Natagora adviseert om de verschillende omgevingen in de tuin zoveel mogelijk te diversifiëren.

Hagen en bloemen

Laat ruimte voor hagen van inheemse soorten, maar ook voor brandnetels, klimplanten, wilde grassen of indien mogelijk zelfs voor een bloemenweide en aromatische planten. Door je groenafval te composteren in plaats van het te verbranden of te verwijderen, geef je de rupsen bovendien een grotere kans om te groeien en te transformeren in prachtige vlinders.

Vlinderhotel

Je kan de aanwezigheid van vlinders in je tuin ook stimuleren door oude holle bomen te houden in plaats van ze om te hakken. Ook een droge stenen muur bouwen of zelfs een stapel hout of dode bladeren achterlaten in een afgelegen gebied van je tuin, kan wonderen doen, net als een vijver met spoelstenen overigens. Vermijd uiteraard zoveel mogelijk het gebruik van chemicaliën uit de tuin.