Zo leg je het perfecte terras

8/04/2016

Nu het genieten weer kan beginnen en de tuin onder handen wordt genomen, kan ook het terras aangepakt worden. Of misschien zit je met een nieuwbouw waar het terras nog aangelegd dient te worden. Wij zetten alvast enkele essentiële tips op een rijtje. 

 

In de ruwbouwfase

 
Denk op voorhand goed na over de bestemming en de locatie van je terras. Beschik je over weinig ruimte, dan kan een multifunctioneel terras een oplossing. Misschien kan je zelfs wel een stukje van de oprit als terras inzetten? Een carport kan perfect als overdekt terras functioneren! 
 
Kijk in elk geval ook uit met het storten van beton. Dit mag dan wel handig zijn in de ruwbouwfase, daarna ben je beperkt in de mogelijkheden. Vaak is het net iets te hoog gestort en kan je niet meer doen wat je wil. 
 

Materiaal van het terras 

 
Kies voor harde en slijtvaste materialen, daar heb je veel langer plezier van. Natuursteen, keramische tegels, klinkers, opties genoeg. Heb je in de beginfase wat minder budget te besteden, dan kan een granulaat de oplossing bieden. Daarna kan je deze materie nog steeds gebruiken als ondergrond. 
 
Enkele zaken om zeker rekening mee te houden: 
 
1. De hoogte van het terras
 
Zorg dat het terras zeker onder de open voegen van de spouwmuur blijft. Anders kan de werking van deze voegen volledig verloren gaan. 
 
2. De afwatering van het terras
 
Een terras dient altijd zo aangelegd te worden dat het water wegloopt van het huis richting tuin. Een niveauverschil van 1 à 2 cm per meter is aangewezen. Een betonplaat of drainerende onderlaag doen vaak dienst als afvoer. 
 
3. Kijk uit met tegels 
 
Tegels of steenachtige materialen, lijm je best niet rechtstreeks op een betonplaat. Ook met cement is dit eigenlijk geen optie. Het gaat ervoor zorgen dat het water blijft hangen en ook in de winter kan dit bevriezen en ten koste gaan van de stabiliteit. Opteer voor een zandbed met onderliggende waterdoorlatende funderingslaag. 
 
4. Zorg voor een kantafsluiting
 
Met dit lijnvormige betonelement voorkom je verschuivingen en verzakkingen. Deze kant houdt de tegels mooi op zijn plaats. 
 
 
 
Tekst: Kevin Stickens