Veilig zwemmen in de tuin: zo pak je het aan!

1/07/2018

Niets zo leuk voor de kinderen als een zwembad(je) om zich helemaal in uit te leven. Wil je met een gerust gemoed meegenieten? Lees dan zeker deze praktische tips voor veilig zwemmen in de tuin!

1. De inrichting van je zwembad

Heb je een verplaatsbaar bad? Zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent wanneer het trapje in het water staat. Wanneer de kindjes uit het water gaan, haal je het trapje weg en ze kunnen er niet per ongeluk insukkelen. Heb je een zwembadkuip? Zorg dan voor een stevige, kindveilige afdekking of voor een afsluiting rond je bad.
Je kan je zwembad ook beschermen met een alarm. Reken op een goeie 250 euro voor een degelijk alarm. Er zijn 2 soorten alarmen: een alarm dat afgaat bij beweging van het water en een alarm met een polsbandje per kind dat afgaat zodra je kind het water ingaat.
Foto: Vera Vandervelde
Mensen die al eens een huisje met zwembad huurden in Frankrijk, weten dat er daar heel strenge veiligheidsvoorschriften zijn voor privébaden in de tuin. Het is dus nuttig om bij de aanschaf van veiligheidsmateriaal voor je zwembad te checken of het goedgekeurd is in Frankrijk. Zo ben je zeker van de kwaliteit.
Voor afdeksystemen kijk je uit naar de code: NF P90-308
Voor afsluitsystemen en omheiningen kijk je uit naar de code: NF P90-306
Voor zwembadalarmen kijk je uit naar de code: NF P90-307

Nog enkele praktische tips om ongevallen te voorkomen:

  • Chloor, zoutzuur, vlokmiddel, … allemaal gevaarlijk spul waarmee je het zwembad onderhoudt. Hou deze producten achter slot en grendel.
  • Zorg ervoor dat de technische installatie afgesloten is want ook die is “off limits” voor kindjes.
  • Zorg voor ruwe betegeling en leer kinderen om niet te lopen naast een zwembad.

2. Zwemmende kindjes

Gebruik drijfmiddelen niet als middel tegen verdrinking, het zijn hulpmiddelen. Badzitjes en badstoeltjes zijn er bv. om het kind recht te houden in diep water. Ze kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn in ondiep water. Wanneer het kind met de voetjes aan de bodem kan en zichzelf doet omslaan, geraakt het niet meer rechtop. De drijfmiddelen geven vaak een vals gevoel van veiligheid. Het is beter om je kind zelf vast te houden en te helpen waar nodig.
foto: Vera Vandervelde
Kindjes kan je al op heel jonge leeftijd leren om zelfredzaam te zijn in het water. Ga regelmatig en vanaf heel jonge leeftijd zwemmen met je kinderen.
Eens een keertje onder water gaan, kan geen kwaad en is zelfs leuk. Zo leren je kindjes heel snel wat water is en hoe ze er zich in moeten gedragen. Leer hen om steeds naar de kant te zwemmen en om ook zelf uit het bad te kruipen.
Een zelfredzaam kind blijft natuurlijk een kind dat toezicht nodig heeft, zeker in een zwembad. Hou zwemmende kinderen dus steeds “actief” in de gaten. Actief toezicht houden, wil zeggen dat je geen andere taak hebt dan de zwemmende kinderen in het oog houden. De meeste ongevallen gebeuren op zwembadfeestjes waar zogezegd “iedereen” op de kinderen aan het passen was.
Let op voor onderkoeling. We kennen ze allemaal: de bibberende blauwe lipjes… Kinderen zwemmen meestal tot ze letterlijk blauw zien van de kou. Kleed vooral de allerkleinsten goed aan want hoe kleiner het kind hoe makkelijker het kan onderkoelen. Zorg dus voor een extra warm zwempakje met mouwen en pijpjes en zet de verwarming een keertje meer op.

3. Volg een cursus reanimatie

Wanneer het allemaal fout loopt, moet je kunnen ingrijpen. Een drenkeling heeft zeer goede prognoses als je snel en efficiënt met reanimatie kan starten. Het Rode Kruis Vlaanderen heeft heel goede cursussen die je in staat stellen om adequaat te leren reageren in noodsituaties. Een basiscursus hoeft helemaal niet lang te duren en kan echt het verschil maken.
Nog enkele interessante links en een filmpje:
Filip Roelandt van Baan4 legt uit hoe je jonge kinderen snel “kantveilig” kan maken. Door kinderen op een verantwoorde manier met water te leren omgaan en door hen snel te leren om “zichzelf te redden” in het water, beperk je de risico’s aanzienlijk.
Op zoek naar een goede opleiding EHBO of een cursus reanimatie? Het Rode Kruis geeft heel wat verschillende soorten opleidingen, ook bij jou in de buurt.
Dit is een gratis EHBO app voor je smartphone ontwikkeld door het Rode Kruis Nederland. De app loodst je door de reanimatie en helpt bij het bellen met de 112.
De Franse richtlijnen omtrent privébaden haarfijn uitgelegd…
Tekst: Vera Vandervelde