9 tips voor optimale buitenverlichting

3/10/2016

Wat is er leuker dan een gezellige avond in de tuin nog net dat tikkeltje langer te rekken. Met de juiste, sfeervolle tuinverlichting blijft die gezelligheid nog langer hangen en kan je nog een laatste glas drinken. Immovlan.be lijst alvast enkele handige tips voor je buitenverlichting op.

1. Start met een verlichtingsplan

Wil je een echt sfeervolle tuin dan begint alles met een goede planning. Bij tuinverlichting houd je rekening met functionele verlichting, sfeer- en accentverlichting. Door deze 3 optimaal te combineren krijg je het beste effect. Nog een gouden tip? Al wel een tuin, maar nog geen budget voor verlichting? Laat alvast de kabels aanleggen, dat scheelt je achteraf een heleboel werk.

2. Voorzie eerst de functionele verlichting

Typische plaatsen hiervoor zijn de voor- en achterdeur, bij de garage of de berging. Zorg ook dat niveauverschillen goed zichtbaar zijn, zo voorkom je lelijke kwetsuren.

3. Schep sfeer

Kies voor gedempte lichten, felle verlichting doet afbreuk aan je tuin. Stem de verlichting ook af op de sfeer van je tuin en zelfs je huis. Wit, helder licht is modern en eigentijds, terwijl geel licht voor meer warmte en romantiek zorgt.

4. Werk met accenten

Door een boom, struik of decoratiestuk in je tuin te verlichten of uit te lichten schep je een eye-catcher in je tuin.

5. Schep ruimte

Door ook verlichting achteraan in de tuin te plaatsen lijkt deze ‘s avonds een stuk dieper. Ook verlichting langs eventuele paden kunnen voor een soortgelijk effect zorgen.

6. Aparte lichtcircuits

Plaats bij voorkeur aparte lichtcircuits voor accent-, sfeer- en functionele verlichting. Zo kan je deze onafhankelijk van mekaar bedienen. Zo kies je altijd zelf welk licht je wil en de hoeveelheid.

7. Afstand tussen de verlichting

Om de afstanden tussen de verlichtingspunten te bepalen hou je rekening met de lichtsterkte. Zwakke lichtpunten plaats je dichter bij mekaar dan sterke..

8. Onthoud waar de kabels liggen

Of beter nog schrijf het op. Als er later dan nog graafwerken in de tuin plaatsvinden, dan voorkom je op deze manier dat de kabels stuk getrokken worden.

9. Voorkom inbraken

Buitenverlichting kan ook inbrekers afschrikken. Een tijdschakelaar die automatisch de verlichting aan- en uitschakelt is dan geen overbodige luxe. Ook bewegingsdetectoren kunnen een afradend effect hebben.
Tekst: Kevin Stickens
{{NEWSLETTER_BOX}}