4 tips om je planten in leven houden tijdens je vakantie

1/07/2018

Je kent de bekommernis ongetwijfeld: Je vertrekt op reis, maar wie gaat er de planten komen water geven? Niet iedereen kan rekenen op anderen om dat klusje te klaren. Toch kan je ook zelf al een aantal stappen ondernemen om je planten je reis te laten overleven. Hier zijn 4 tips!

1. Verzorg je planten vooraf

Nee, we dichten planten geen menselijke eigenschappen toe, maar vertroetelen vooraf helpt! Als ze in optimale staat zijn als je vertrekt, kunnen ze er wel even tegen. Verpot ze op tijd, zorg ervoor dat de bloempot groot genoeg is en verwijder dode takken en bladeren. Geef je planten voldoende water, maar zorg er wel voor dat ze niet verdrinken.

2. De badkuip-hack

Als je een beetje handig bent kan je wel aan het klussen gaan en zelf een bewateringssysteem bouwen, maar ook een badkuip doet wonderen. Vul je badkuip tot op de rand, leg er een 3-tal planken over en zet vervolgens je potplaten op de planken. Een doorweekte katoendraad stop je vervolgens met het ene uiteinde door het gat van de pot in wortelkluit, terwijl je het andere uiteinde neerlegt op de bodem van de badkuip. De draad zuigt het water tot in de pot. Pure magie!

3. Gun je planten rust

Hoe minder planten verbruiken, hoe minder voeding ze nodig hebben. Een plaatsje in de schaduw en uit de wind zorgt hiervoor. De grond bedekken met wat hooi of stro is ook een optie. Wist je dat dode bladeren energie uit je plant slorpen? Verwijderen is dus de boodschap!

4. Kies je planten zorgvuldig uit

Ben je een wereldreiziger? Dan kijk je maar beter uit welke planten je kiest. Van cactussen is bijvoorbeeld geweten dat je er weinig energie moet instoppen. Vetplanten zijn een iets aantrekkelijker alternatief. Verwacht alleen niet te veel complimenten over je planten als je dan toch eens thuis bent en bezoek ontvangt.

Fijne reis!