Zo bereid je je tuin voor op de winter

9/10/2017 - partner: Immovlan.be

De herfst is het ideale seizoen om je tuin voor te bereiden op de winter. Straks neemt hij een diepe winterslaap, om zo tegen het voorjaar te ontwaken in al zijn pracht. Voor jou betekent dit om nu de tuinhandschoenen aan te trekken.

Stap 1: Maai je gazon

Het gras zal nu niet echt meer groeien. Rij het nog één keer af en laat het daarbij iets langer staan dan gewoonlijk, zo voorkom je dat mos en onkruid gaan groeien. Wie dat wil, mag het gazon ook in de winter maaien. Al is het zeker geen noodzaak, en schrap je de activiteit ook beter wanneer het buiten nat is of vriest.

Stap 2: Doe een snoeironde

Zolang het niet vriest kan je hagen, bomen en struiken snoeien. Vaste planten die niet meer bloeien, knip je nu tot de grond.

Stap 3: Denk aan de lente

Momenteel ver van je bed, maar de herfst is hét moment om te planten. Tulpen, narcissen, krokussen, … geef je nu een plek in de tuin om vanaf de lente van het resultaat te genieten.

Stap 4: Verzamel bladeren

Dorre bladeren op je gras kunnen ervoor zorgen dat er minder licht en verluchting is. Daarom is het belangrijk bladeren weg te harken. Betekent dit dat je elke avond je ronde moet doen? Zeker niet, wacht gerust tot er een hoopje ligt. Tip: verzamel bladeren op een composthoop om ze later te hergebruiken als organische bemesting.

Stap 5: Haal potten en bloembakken binnen

Als de temperatuur onder nul duikt, kunnen potten en bloembakken breken. Geef ze een plaats in je tuinhuis en haal ze terug boven als het eerste lentezonnetje komt piepen. Denk er ook zeker aan planten die van warmte houden, binnen te halen. Een olijvenboompje of basilicum kruiden zijn hier voorbeelden van. Kan je je planten niet binnenzetten? Bescherm ze door er een laag stro over te leggen.

Stap 6: Geef het tuinmeubilair een droge plek

Geef je tuinmeubelen een poetsbeurt en dek ze af met een zeil, of berg ze ergens binnen op.

Laat de winter maar komen!

Tekst: Evelien Verhauwert