Barbecue: fouten die je moet vermijden

29/06/2021

Hier vind je de veelgemaakte fouten die je zeker moet vermijden als je van je volgende barbecue een succes wil maken!


De terugkeer van de zonnige dagen staat synoniem voor barbecue, tot grote vreugde van onze smaakpapillen. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat ze in direct contact komen met voedsel. Of je barbecue nu op kolen, gas of elektriciteit werkt, onderhoud hem grondig en concentreer je op de grill!

Vooraf

Voordat je begint met koken, moet je ervoor zorgen dat je over alle nodige materiaal beschikt, of het nu gaat over brandstof, kruiden of keukengerei. Kijk ook eens naar het weer: als er te veel wind staat, stel dan je avond uit, want het kan snel veranderen in een fiasco tussen de rook die de tuin en het huis binnendringt en de houtskool die wegvliegt met alle risico’s van dien …

Tijdens

Geef dan de voorkeur aan een geleidelijke ontbranding, idealiter zonder chemicaliën. Hierdoor kan je meer houtskool en een hete barbecue bekomen. Voordat je het voedsel plaatst, moet je bedenken dat het beter is om te kiezen voor meerdere cuissons in plaats van voor een overvolle grille, want dat maakt het koken veel minder efficiënt!

Achteraf

Om te voorkomen dat het rooster verstopt en verroest, breng je een laagje plantaardige olie aan op beide kanten. Reinig na gebruik, als het afgekoeld is, en behandel het rooster met de gepaste producten. Eenmaal schoon, breng je de olielaag aan.

Wat de veiligheid betreft, gooi nooit olie op het vuur en de kolen. Deze veelgemaakte fout veroorzaakt elk jaar veel ernstige brandwonden!