Tuinaanleg voor starters: tips!

2/06/2021

Net een nieuw huis gekocht of hebben de verbouwingen net wat meer gekost en rest er amper budget om de tuin aan te leggen? Tuinaanleg hoeft niet duur te zijn. Het renoveren van je tuin of tuinaanleg voor starters kan al met een beperkt budget. Wij geven je alvast 5 tips mee die van de tuin van je nieuwe huis, meteen een thuis maken.

Wynand van Poortvliet

Je terras hoeft niet in één keer perfect te zijn

Een nieuw terras hoeft in je nieuwbouw of bij het renoveren niet meteen perfect te zijn. Begin met de juiste vorm, inplanting en sfeer. Met wat mooie boorden, stabilisatiematten en grind kom je al een heel eind zonder dat je je bij je tuinaanleg vergaloppeert. Heb je meer budget, dan kan je je terras finaliseren. Hetzelfde is ook van toepassing op je oprit. Trouwens leg enkel stabilisatiematten waar je regelmatig passeert.

Laat groen los op je afsluiting

Nog een kostenvreter bij tuinaanleg? Je omheining! Geen budget meer voor een peperduur hek? Dan kan beplanting volstaan. Hoe minder bouwmaterialen hoe voordeliger. Verwerk een betaalbare draad tussen de beplanting en je hebt nog een ecologische afsluiting ook. Je kunt makkelijk zelf wat palen in de grond slaan, draad spannen en groen voorzien. Een beukenhaag kan op deze manier perfect.

Laat gras zijn gang gaan

Tuinaanleg en een aangelegde tuin hoeven niet perfect te zijn, maar nog wildgras is aan een opmars bezig. Heel wat mensen vrezen onkruid, maar dit kan je afrijden en dan verdwijnt onkruid redelijk snel. Wilde grassoorten overleven het maaien echter en zullen al snel je tuin gaan overheersen. Op die manier heb je een goedkope tuin die je later nog altijd kunt aanleggen.

Ga voor planten met een naakte wortel

Door je ogen goed open te houden en naar planten met een naakte wortel te vragen, kun je heel wat besparen op je tuinaanleg. Weer een fikse besparing bij het renoveren van je tuin. Deze zijn het makkelijkst te verkrijgen van eind oktober tot begin april.

Leg alles klaar voor de tuinverlichting

Bij de tuinaanleg is er bij starter meestal helemaal geen budget meer over voor verlichting. Plaats je niet meteen buitenverlichting, dan kan het wel verstandig zijn al een wachtkabel te voorzien tijdens de bouwwerken. Zo hoef je die kost al niet meer te maken. Trouwens met een beetje creativiteit hoeft mooie tuinverlichting ook helemaal niet duur te zijn.