TOP 5 vorstbestendige struiken

21/02/2021

Is er iets frustrerenders dan je favoriete planten te zien verkommeren door een aantal ijskoude nachten? Wees pragmatisch en kies voor vorstbestendige struiken die vanaf de lente je tuin opvrolijken!

Om je te helpen, geven we je hierbij onze TOP 5 van vorstbestendige planten die geen bescherming nodig hebben in de winter.

Hortensia

De struik is gekend om de weelderige en prachtige bloemen en is een struik die gemakkelijk overleeft. Een bloempot op het terras of in volle grond, het maakt de plant allemaal niet uit. In dat laatste geval mag de grond wel niet te veel kalk bevatten. Na de kleurrijke bloeiperiode blijven de bloemen aan de struik hangen en zorgen ze voor een hoge decoratieve waarde in de herfst en winter.

Rhododendron

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Teresa Franco (@teresa8850)

Vanaf de lente zorgt deze struik voor weelderige bloemen tot het einde van de zomer. De blijvende bladeren zijn ook geschikt voor wintergroene hagen. In tegenstelling tot de hortensia houdt de rohdodendron van zure grond in de schaduw.

Gewone sering

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Maëlleblm_ (@maelleblm_)

De gewone sering is een heester die in de lente geurige trosjes bloemen ontwikkelt in verschillende kleuren, gaande van magenta tot wit. De plant staat graag in de zon of in de halfschaduw en doet niet moeilijk over de grond. De sering is niet veeleisend, heeft weinig onderhoud nodig en vraagt enkel een snoeibeurt aan het einde van de zomer.

Heesterroos

Ook de heesterroos kan goed tegen de koude. De struik wordt erg gewaardeerd om de geurige bloemen die van de lente tot de herfst bloeien. Help de struik klimmen met een rek of boog voor een wild effect. De heesterroos houdt van licht en frisse, goed doorlatende grond. In de zomer drinkt de plant veel en aan het einde van de bloeiperiode is een snoeibeurt nodig.

Clematis

Deze klimplant haakt zich vaast aan eender welke stevige ondersteuning, ook aan bomen, en onderscheidt zich oor zijn kracht, de weeldigere bloei, stevige bladeren en het erg gevarieerde kleurenpalet. Sommige varianten maken zelfs bloemen van februari tot november! Een echte overlever!