Dode bladeren: 5 manieren om ze te ‘recycleren’!

29/12/2020

Nu de winter definitief zijn intrede gedaan heeft, hebben nog heel wat mensen resten van de herfst in hun tuin: dode bladeren in verschillende kleuren! Weet je niet wat ermee aan te vangen? Dit zijn onze tips!

Laat deze bladeren nooit te lang op de grond liggen! Wanneer het veel regent, zal deze laag dode bladeren het verdampen van het water beletten, de vochtigheid van de grond verhogen en dus de ontwikkeling van parasieten en schimmels een handje helpen, en je gazon beletten om te genieten van het weinige licht in dit seizoen.

Om deze bladeren te verzamelen, is er geen betere oplossing dan de goede oude hark, die bovendien het mos verwijdert dat tussen je gras groeit. Hark altijd met de wind mee om ervoor te zorgen dat die de bladeren niet terug in de tegenovergestelde richting blaast van de hoop waarnaar je ze harkt.

Wat kan je er, eens verzameld, mee doen?

  • Dode bladeren zijn ideaal om compost te verrijken! Voor je ze met het compost vermengt, moet je ze echter verhakselen met een machine. Zo krijg je een potgrond die in balans is.
  • Je kan de bladeren ook gebruiken om je moestuin te bedekken tijdens zijn winterslaap. Ga voor een 10 tot 15 centimeter dikke laag bladeren om opeenstapeling te vermijden en te zorgen voor een verrijking van de bovenste grondlaag naarmate de bladeren langzaamaan ontbinden. Let er wel op dat je geen bladeren van een notenboom of een zieke boom gebruikt.
  • Ze kunnen ook gebruikt worden om jonge aanplantingen te beschermen tegen de koude. Het volstaat om een laag bladeren rond de plant te leggen. Zorg er echter voor dat je van tijd tot tijd deze hoop bladeren verlucht, om ervoor te zorgen dat die niet te nat wordt.
  • Je tuin reikt verder dan het oog en sommige hoeken zijn niet zichtbaar van in huis? Verzamel daar dan bladeren in open lucht. Ze zullen dienst doen als onderdak voor de kleinste dieren, zoals egels, kikkers en padden, die er kunnen schuilen maar er ook voedsel zullen vinden.
  • Je kan dode bladeren tenslotte ook gebruiken om decoratieve objecten van te maken, of als knutselproject voor de kinderen. Gebruik daarvoor propere bladeren die intact zijn. Je kan zo een herbarium maken of bladeren kleuren en customizen met behulp van kleurige verf.