Zo kies je de beste terrastegel

20/10/2020

De zomer is over, het is nog niet barkoud, dus wie weet denk je wel na over het vernieuwen en/of heraanleggen van je terras. Wij helpen je alvast een handje bij de keuze van je terrastegels. Met deze tips kies je weloverwogen je tegels uit en geniet je er jaren met plezier van.

Bepaal de gewenste uitstraling

De tuin wordt meer en meer het verlengde van je woonkamer, dus is het interessant om je terrastegels te laten matchen met je interieur. Al kan kiezen voor contrast ook werken. Ben je eerder voor rust dan houd je het beter bij dezelfde tinten, zeker als het terras effectief aan de woning grenst. Zo krijg je één vloeiend geheel. Denk na over je smaak en gebruik nooit te veel kleuren en contrasten door elkaar. Een tuin dient bij voorkeur enige rust uit te stralen.

Kies je type tegel

De volmaakte terrastegel? Onbestaande, want elke tegel heeft zijn voor- en nadelen. Smaak, gebruiksgemak, de zorgzaamheid die je er aan besteed, het speelt allemaal mee. Bepaal eerst de kleur en het motief dat je leuk vindt en kijk dan verder naar het materiaal van de tegel. Het onderhoud, de prijs, de duurzaamheid, de stevigheid: het zijn stuk voor stuk aspecten die je maar beter even bekijkt, wil je niet na enkele maanden spijt hebben van je keuze. Bepaal wat voor jou het belangrijkste is en ga vervolgens voor de tegel die bij je past. Meestal kies je uit een tegel uit beton, een keramische tegel of een tegel van natuursteen.

Informeer je grondig over de voor- en nadelen van elke tegel en kies voor kwalitatieve tegels. Lijken de tegels te goedkoop om waar te zijn, dan schuilt er meestal ergens een addertje onder het gras.

Meet je tuin goed op

Grote tegels zijn populair, maar ze passen niet in elke tuin. Meet je tuin goed op en kies voor tegels die je minimaal moet laten bijsnijden. Heb je een kleine tuin, dan laat je de grote tegels beter achterwege, ze verkleinen je tuin. Kies je voor grote tegels, dan moet je er toch minimaal een 4-tal naast elkaar kunnen leggen. Ga je aan het meten, vergeet dan zeker niet de voegen erbij te tellen.

Zorg voor afwatering en wat groen

Leg je tuin niet boordevol tegels, maar zorg voor afwatering en wat groen als het kan. Zo kan je water goed afgevoerd worden, wat niet enkel beter is op het vlak van duurzaamheid, het is ook beter voor je terras.