Wanneer moet je voor de laatste keer in het jaar je gras maaien?

14/10/2021

De zomer keert ons definitief de rug toe en je vraagt je af wanneer je voor de laatste keer het gras moet maaien? Een pertinente vraag aangezien de laatste maaibeurt voor de winter belangrijk is voor je gazon.

Daar is de herfst. De temperaturen dalen, er is veel meer regen en de bladeren vallen van de bomen. Maai je nu voor de laatste keer het gras? Heel wat tuineigenaars onderhouden hun tuin niet meer eens de zomer achter de rug is. En grasmaaien gaat ook op de schop. Toch is dat een grote fout. Het gras moet altijd gemaaid worden in het begin van de herfst. Een kleine moeite die veel oplevert voor je grasmat en die je je ook niet zal beklagen wanneer de lente terug in het land is.

Waarom maaien tot in november?

In functie van de weersomstandigheden, die de laatste jaren al eens van de norm durven afwijken, kan gras blijven groeien gedurende de eerste weken van de herfst. Bijgevolg kan een goed gemaaid gazon ervoor zorgen dat het gras beter bestand is tegen koude temperaturen in de winter. Het is simpel: zolang het gras groeit, blijf je het maaien!

Op welke hoogte?

Wanneer je je gazon voor het laatst voor de winter gaat maaien, zorg dan dat het kort genoeg gemaaid is, ongeveer 4 cm in oktober en 5 cm in november. Kort maaien zorgt ervoor dat de grassprieten niet gaan buigen door overvloedige regen of sneeuw. Een geplooide grasspriet betekent schaduw voor de jongere sprieten, die het daardoor moeilijker krijgen om zich te ontwikkelen. Zwakke grassprieten zorgen ervoor dat er plaats overblijft voor onkruid, wat niemand wil!

Het gras maaien in de herfst heeft nog een laatste voordeel: je vermaalt er de dode bladeren mee die op het gras vallen en het daarmee in gevaar brengen door het directe licht weg te nemen waar het nood aan heeft. Regelmatig maaien tot in november zorgt ervoor dat je gazon niet verstikt op sommige plaatsen en afsterft. Een goed gedroogd en sterk gazon kan de bodem goed bedekken en zo ook de ontwikkeling van onkruid in je tuin beperken.