Rewilding: de nieuwste trend voor je tuin

23/09/2020

De kans op een geweldige Indian Summer? Groot! Dus deze nieuwe trend komt geen minuut te vroeg. Rewilding is helemaal in en in dit artikel vertellen we je er graag wat meer over.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ????Kerrie Ann Gardner???? (@kerrie_doodles) le

Wat is rewilding?

Rewilding staat voor het loslaten van je planten, het vergeten van perfectie, maar dan wel zonder dat de planten je hele tuin of desnoods terras overnemen.

Hoe pak je rewilding concreet aan?

Regel 1? Neem afscheid van alle chemicaliën die je eventueel in je tuin gebruikt. Jij gaat met natuurlijke hulpmiddelen aan de slag. Wist je dat lieveheersbeestjes de perfecte partners zijn om bladluis aan te pakken? Verder zet je in op planten met bloem, zodat je bestuivers de kans geeft om hun werk te doen.

Wilde grasvelden vul je aan met klaprozen, geraniums en andere planten die hier tot hun recht komen. Vul aan met inheemse hagen waar vogels in kunnen nestelen en verhoog de gezondheid van je bodem door deze op een organische manier te voeden. Netjes en clean gaat het allemaal niet ogen, maar dat is uiteraard de bedoeling. En het leuke is dat je er na het initiële werk, heel wat minder tijd in je tuin moet stoppen en je er meer van kan genieten.

Geef de natuur vrij spel

Rewilding draait eigenlijk rond het feit dat je de natuur vrij haar ding laat doen. Vergeet die constante werklast van snoeien, scheren, zaaien, maaien, … Jij gaat van je tuin terug een natuurlijke habitat maken voor tal van dieren en vooral ook de stress laten varen: je tuin hoeft niet perfect onderhouden te zijn. Neem dus afscheid van dat perfect gemaaid gras en geef het natuurlijke leven een kans. Wil je het helemaal afmaken zorg voor een tuinschuur met heel wat gaten en kieren. Ideaal voor vogels en kleine knaagdieren.

Laat je inspireren

Ondertussen zijn er tal van boeken geschreven over deze trend en ook op de sociale media puilt het uit van tutorials, foto’s en handig tips en tricks. Daar doe je nodige inspiratie op om zelf met je tuin aan de slag te gaan. Trouwens ook de overheid zet vandaag de dag in op rewilding. Niet voor niets struinen er terug af en toe wolven door onze bossen en keren de wilde katten en bevers massaal terug